Komet ISON se poslavlja!

Želja, da bomo v decembru lahko občudovali pravo nebesno predstavo svetlega kometa postaja iz dneva v dan bolj neuresničljiva. Del jedra kometa, ki ga po zadnjih ocenah ocenjujejo na vsega nekaj sto metrov je sprva kazal še nekaj znakov aktivnega »življenja«. Stanje kometa pa se je iz ure v uro slabšalo. Zadnje slike SOHO LASCO C3 kažejo precej slabo stanje kometa ISON. Vse skupaj spominja le na oblak prahu in razbitin »velikega« kometa.

komet-ison-razpad-prah
Zadnje dejanje v življenju kometa – širjenje oblaka razbitin. Foto: NASA/ESA

Svetlost kometu v zadnjih urah vse hitreje upada, zaznavnega pa ni tudi nobenega jedra. Zelo verjetno je, da od tega kometa v prihodnjih dneh ne bo ostalo prav nič!

Slovenski astronom Harman Mikuž je zapisal “Ne glede na to, da težko pričakovanega spektakla ne bo, bomo v zameno na jutranjem nebu lahko spremljali zadnje dejanje v življenju kometa – širjenje oblaka razbitin, ki bodo morda nekoč zašle v Zemljino atmosfero in povzročile meteorski dež”.

Iz kometa ISON pa smo se nenazadnje lahko veliko naučili. Še enkrat nam je dokazal, da kometi so in bodo veljali za nepredvidljive vesoljske popotnike vse do zadnjega trenutka. Sicer pa je naše nebo v teh dneh polno kometov. Med najsvetlejšimi je trenutno nedavno odkriti komet z oznako C/2013 R1 (Lovejoy) in se v teh dneh giblje na severu, blizu ozvezdja Veliki medved.

komet-C2013R1-Lovejoy
Svetel komet C/2013 R1 (Lovejoy) posnet 28. novembra 2013. Foto: Matej Mihelčič

Vendar bodimo optimisti, vesolje je še polno presenečenj! Morda pa nas kmalu obišče nov komet, ki nam pripravi nepozabno nebesno predstavo.

Podrobnejšo analizo dogajanja okrog perihelija bomo objavili v decembrski številki revije Spika.