27. julija bo Lunin mrk in javno opazovanje na observatoriju Prevorje

V petek, 27. julija, si večer nujno rezervirajte za občudovanje popolnega Luninega mrka, prvega, ki je viden iz Evrope po 28. septembru 2015. V Sloveniji je Lunina krogla, ki se ob zaidu Sonca pokaže nizko nad vzhodno-jugovzhodnim obzorjem, že pokrita z Zemljino polsenco. Nebo je še zelo svetlo, toda kakor hitro se Sonce spusti pod obzorje, je Zemljino senco videti kakor skrilast oblak okrog Lune. Njena senca potuje po atmosferi kakor velikanski čopič, se podaljša na sto tisoče kilometrov in začne božati biserno Lunino površje. Prvi del mrka (polsenčni) v Sloveniji ni viden, ker je Luna še pod obzorjem; tega dne vzhaja ob 20:30 po poletnem času, vstop v senco pa se začne le nekaj minut prej.

Ko se Luna med popolnim mrkom potopi v Zemljino senco, obsevajo njeno obličje samo žarki Sonca, ki jih je presejala atmosfera našega planeta, in kažejo barve kakor ob najlepših Sončevih zatonih. Nianse, ki jih vidimo s prostim očesom, prehajajo od oranžne do opečnato rdeče z vsemi odtenki bakrene; včasih so lahko celo modrikasto ali turkizno obrobljene, kar je vidno z optičnimi ali fotografskimi aparati.

V Ljubljani se popolni mrk (Luna je cela v Zemljini senci) začne ob 21. uri 30 minut in konča ob 23. uri 13 minut. Ta mrk je posebej dolg – 1 uro, 43 minut, ker je črta Sonce-Zemlja skoraj popolna, središče Lune potuje manj kakor 750 kilometrov severno od središča sence. Ves čas mrka sta polna Luna in njen sosed Mars v Kozorogu. Naslednji popolni mrka bo 19. januarja 2019 in bo viden v Evropi, na Antilih, iz obeh Amerik in v Francoski Polineziji.

Javno opazovanje mrka v organizaciji Astronomskega društva Kosci

V petek, 27. junija 2018 bomo iz Slovenije lahko opazovali popolni Lunin mrk, kar bo posebna izkušnja za vsakogar. Ob tej priložnosti bo na observatoriju na Prevorju javno opazovanje v organizaciji Astronomskega društva Kosci. Vabljeni!