Spika, julij-avgust 2018

V poletne počitnice vas bomo pospremili s sloganom vzemite si čas za astronomijo! Tudi poletna malo debelejša in še bogatejša Spika vas bo spodbujala k temu.
Ko bo na nebu sijala Luna, boste s pomočjo tokratne rubrike Luna in jaz vedeli, v katero starejšo Spiko morate pogledati, da boste našli opis regije, ki jo želite raziskati. Lunatiki so namreč pripravili slikovno kazalo za vse doslej objavljene članke o Luni. In teh ni bilo malo. Imenitno!
Tokratni popolni Lunin mrk, ki se bo začel že ob vzidu Lune, bo odlična priložnost, da posnamete delno zakrito Luno ob kakšnem vpadljivem objektu: gori, stolpnici, osamelem drevesu … Vzemite si čas in si izberite primerno opazovališče, tako kot ga je poiskal naš Gorazd, da je iz okolice Ljubljane ujel Sonce, ki zahaja točno za Triglavom. In to v času poletnega obrata!
Zjutraj in zvečer lahko lovite ponoči svetleče se oblake, ki vas bodo očarali s svojo nezemsko, modrikasto svetlobo, v Spiki pa preberite, kje in kako nastajajo ti redki pozdravi iz višav.
Čez noč se čez nebo sprehodijo trije najlepši in najbolje vidni planeti našega Osončja: Jupiter, za njim Saturn in na koncu še Mars. Zvečer Jupitru družbo dela še Venera kot Večernica. Je lahko sploh še boljše?
Da vam planeti pri velikih povečavah ne bodo uhajali iz zornega polja, je tu opis napravice PoleMaster, ki bo poskrbela, da bo vaša polarna os popolnoma vzporedna z Zemljino.
Tu je še opis malo znane Tehtnice, za večere, ko bo oblačno, pa lahko astronomsko filozofirate ob stalni rubriki, ki je deležna vse več pozornosti in pohval naših bralcev.
Toliko za zapečkarje. Za vse, ki radi potujete, pa je Matej pripravil predloge za pet izletov v kraje, ki še imajo naravno temno nebo. Niso daleč, vsi so dosegljivi z avtomobilom, tako da lahko s seboj vzamete veliko astronomske opreme. Pa srečno pot!
In po vsem tem bogastvu poletja se sredi septembra dobimo na Spikinem astronomskem vikendu na Kalu nad Hrastnikom. Vsi. Brez izgovorov. Sprejemamo le zdravniška opravičila! Vzemite si čas za astronomijo!

Kazalo julij-avgust 2018:
294 novice
299 novice: Sonce v juniju
300 novice: Radovednež našel organske spojine v Marsovih kamninah
in metan v njegovi atmosferi
302 astroturizem: Pet izletov v našo bližnjo okolico, kjer še lahko
občudujemo naravno temno nebo
305 Misija Gaia – najobširnejši zvezdni katalog doslej
310 filozofija astronomije: Novo nebo in stara Zemlja
312 efemeride za avgust in september
Večerno nebo v avgustu, 312
Večerno nebo v septembru, 317
Sonce in Luna v avgustu, 322
Planeti v avgustu, 323
Sonce in Luna v septembru, 324
Planeti v septembru, 325
326 zanimivosti: Ponoči svetleči se oblaki: redki pozdravi iz višav
328 Astronomska oprema: Polarna nastavitev montaže za astrofotografijo:
kako jo naredimo in zakaj je pomembna?
330 efemeride\spremenljivke: R Orla v maksimumu sija
331 amaterji: Dva klepeta: Luna/Jupiter in Luna/Saturn
331 kometi v juliju in avgustu
333 Luna in jaz: Revizije čas
338 zanimivosti: Poletni obrat za Triglavom
339 amaterji: Malo znana Tehtnica
341 optika: Intraokularna leča v očesu amaterskega astronoma
346 srečanja: Brez izgovorov. Vzemi si čas za astronomijo!
348 osnove/astronomija in šola: To in ono: I. pojavi – 3