svetlobno onesnaženje v Sloveniji in Evropi.

Monitoring svetlobnega onesnaženja in SQM meritve

Svetlobno onesnaževanje je dvig nivoja naravne osvetljenosti okolja, ki ga povzročajo umetni viri svetlobe. Lahko ga definiramo tudi kot nekontrolirano uhajanje svetlobe iz umetnih virov izven cilja osvetlitve. Še posebej tisto, ki je usmerjeno nad vodoravnico.
Posledice so žarenje nočnega neba nad mesti, bleščanje, vsiljena svetloba, zmanjšana nočna vidljivost in nepotrebno trošenje energije. Končna posledica je vedno bolj osvetljeno nočno nebo, posledično izginjanje zvezd in izginjanje noči kot naravne danosti. Svetlobno onesnaževanje negativno vpliva na biosfero, moti selitve ptic, ogroža kolonije netopirjev, moti gnezdenje želv ter ogroža številne vrste žuželk, od katerih spada mnogo vrst k pomembnim opraševalcem.

svetlobno-onesnazenje-zarenje-neba

Slovenski astronom Jure Stare je v namen svetovnega monitoringa svetlobnega onesnaženja pripravil uporabno spletno aplikacijo v katero lahko vsak vnese svojo lastno meritev narejeno z SQM (Sky Quality Meter). Funkcijo za vnos se vklopi tako, da se najprej vklopi sloj “User SQM data”. Po vklopu se prikaže drsnik s katerim se lahko naredi časovni prerez točk in ikona (svinčnik) za dodajanje točk. Dodajanje meritev je precej preprosto – kliknete na svinčnik, poiščete mesto meritve na zemljevidu ter kliknete. Odpre se vam obrazec v katerega vnesete zahtevane podatke in potrdite. Prispevajte vašo meritev!

Nakup SQM (Sky Quality Meter – merjenje svetlosti nočnega neba) za samo 90 EUR + DDV.

Sky Quality Meter - merjenje svetlosti nočnega neba
Sky Quality Meter za merjenje svetlosti nočnega neba.

Svetlobno onesnaževanje najlažje opazimo, kot žarenje neba v smeri mest, ki ga lahko opazimo na desetine kilometrov daleč. Nastane zaradi sipanja svetlobe nezasenčenih svetilk na prahu ali vlagi v zraku.