CCD kamera G2-8300 – odlična izbira za vse astrofotografe!

Tokrat vam predstavljamo prav poseben model CCD kamere proizvajalca Moravian Instruments, ki bo zagotovo navdušil vse tiste, ki se že ali pa se boste šele pričeli ukvarjati z astrofotografijo. Naj za začetek priznam, da se pred nakupom te CCD kamere z astrofotografijo nikoli nisem resneje ukvarjal. Razlogov za to je bilo več, ker pa me je to področje astronomije vse bolj zanimalo, sem se počasi moral odločiti, katero kamero si bom kupil v ta namen. Ker že dlje časa uporabljam kamero G2-1600 istega proizvajalca, sem glede na moje dosedanje pozitivne izkušnje s tem proizvajalcem rešitev iskal v tej smeri. Tako sem se odločil za CCD kamero G2-8300, preverjen astrofotografski model, ki ga uporabljajo številni svetovno znani astrofotografi. Kamera je za astrofotografijo primerna tudi zaradi anti-blooming zapore (ABG), ki do neke mere preprečuje saturacijo (nasičenje), ki bi se sicer pojavila pri svetlejših zvezdah, ki so v polju teleskopa. Za začetek je najbolje, če si pogledate video o CCD kameri G2-8300 na Spikinem YouTube.

Astrofotografija iz domačega vrta! CCD kamera za astrofotografijo!

Tehnične karakteristike CCD kamere G2-8300

Najprej si poglejmo nekaj bistvenih tehničnih karakteristik kamere G2-8300. Srce kamere je KODAK-ov čip KAF-8300 s 3358 × 2536 slikovnimi elementi (velikost posameznega slikovnega elementa je 5,4 × 5,4 mikrometra), ki ima na določenih valovnih dolžinah skoraj 60% QE (kvantni izkoristek vpadnih fotonov svetlobe). Kamera ima zelo nizek bralni šum ter visok dinamični razpon. Čip, vsa elektronika in aktivno hlajenje se skrivajo v lahkem, a zelo robustnem ohišju. Ohišje ima na zadnji strani vgrajen ventilator za hlajenje ter komoro s silica gelom, ki preprečuje, da se nam čip med aktivnih ohlajanjem s Peltierjevim členom (tudi do 50 stopinj pod temperaturo okolice) ne zarosi. Ohišje ima na spodnji strani vhod za 12 V DC/5 A (poraba 40 wattov pri 100% hlajenju) napajanje in USB 2.0 priključek, s katerim kamero povežem z računalnikom. Nalaganje slike na računalnik v polni ločljivosti pri biningu 1×1 znaša 12 sekund. Na sprednji strani ohišja lahko enostavno menjamo razne nastavke oziroma reducerje (T2, objektivi …), kar nam še dodatno poveča in poenostavi možnosti uporabe kamere. Za dodatno vodenje teleskopa prek primarne optične cevi sem dokupil Off-Axis vmesnik. S tem se izognem dodatni manjši optični cevi, ki je ponavadi nameščena na primarno optično cev. Še zelo koristna informacija za vse uporabnike Newtonovih tipov teleskopov, ki uporabljate koma korektor. Navadno je razdalja za optimalno delovanje koma korektorja med samim CCD čipom in koma korektorjem okrog 55 milimetrov. Z uporabo Off-Axis vmesnika se izognemo vsem težavam glede ustrezne razdalje. Njegova debelina je posebej prilagojena za takšno uporabo in zagotavlja optimalno razdaljo med CCD čipom in koma korektorjem. Vas zanima nakup CCD kamere? Kontaktirajte nas! Ob nakupu vam ponujamo brezplačen individualni tečaj uporabe kamere na vašem teleskopu.

Astrofotografija galaksij iz domačega vrta s sodobno CCD kamero G2-8300

Še nekaj besed o filtrskemu kolesu, ki se skriva v sami notranjosti kamere. V filtrsko kolo lahko namestimo pet filtrskih stekel premera 31 milimetrov. Uporaba klasičnih 1,25-inčnih filtrov v ohišju na tako velikem CCD čipu bi povzročala vinjetiranje zaradi premajhne odprtine, kar bi bilo še posebej izrazito pri uporabi kratkogoriščnih teleskopov. Na Spikinem YouTube kanalu si lahko ogledate film, ki predstavlja namestitev filtrskih stekel v filtrsko kolo. Možen je tudi nakup zunanjega filtrskega kolesa, ki omogoča namestitev tudi do dvanajstih filtrov. Filtrsko kolo upravljamo s priloženo programsko opremo ali pa na primer s komercialnim programom MaximDl.

Še več referenčnih fotografij si lahko ogledate v galeriji.

Astrofotografija meglic iz domačega vrta s sodobno CCD kamero G2-8300

Kamero sem ob nakupu dobil v priročnem kovčku z vsemi kabli, napajalnikom, navodili in USB ključkom, ki vključuje vse gonilnike ter programsko opremo. Brezplačni program SIPS, ki je priložen ob nakupu kamere, pa mi omogoča vodenje kamere, filtrskega kolesa, obdelavo fotografij ter vodenje vsakega teleskopa, ki ima ASCOM podporo.

Astrofotografija kometov iz domačega vrta s sodobno CCD kamero G2-8300

Verjetno pa vas bolj kot suhoparno naštevanje dejstev zanimajo moje uporabniške izkušnje in rezultati?! Na kratko lahko zapišem le, da sem z uporabo CCD kamere G2-8300 tako v smislu delovanja kot s samimi rezultati več kot zadovoljen! Do sedaj težav z delovanjem kamere nisem imel, kamera lahko brez težav snema vso noč, brezhibno vzdržuje zelo nizko temperaturo čipa ter mi tako nudi optimalne pogoje za astrofotografijo. Upam si trditi, da moji prvi rezultati govorijo sami zase.

Še več referenčnih fotografij si lahko ogledate v galeriji.

Brez zadrege lahko rečem, da je CCD kamera G2-8300 zagotovo zelo dobra izbira za vsakega, ki se podaja v svet astrofotografije, ima že nekaj izkušenj z astrofotografijo ali pa želi svoj digitalni fotoaparat nadgraditi s pravo astronomsko CCD kamero.