Na nočnem nebu lahko opazujemo komet C/2014 Q2 Lovejoy

Komet C/2014 Q2 Lovejoy se je v teh dneh povzpel že nekoliko više v bližino ozvezdja Orion. Brez težav ga lahko opazujemo z navadnim lovskim daljnogledom, s katerim lahko vidimo svetlo jedro, zelenkasto komo in nekaj repa. S prostimi očmi pod temnim nebom vidimo majhno megleno liso! V prihodnjih dneh se bo komet še dvigal vse više na severno nebo, Luna se bo počasi umaknila, zato se odpravite pod zvezdno nebo ter opazujte in fotografirajte ta svetli komet.

komet-lovejoy_LjuboJuvan
Komet Lovejoy fotografiran 7. januarja 2015 iz Janč z Nikon D5100 in Nikkor 300mm f/4 (40 x 60 sekund). Foto: Ljubo Juvan

Komet je lahko odličen fotografski izziv! Pošljite nam kakšno fotografijo! Za pomoč pri iskanju kometa pa si pomagajte s posebno zvezdno karto za januar in februar, ki smo jo pripravili v ta namen.

Kako najdem komet Lovejoy na večernem nebu med zvezdami.
Karta prikazuje približno pot kometa Lovejoy na našem večernem nebu. Najlažje ga bomo lahko opazovali, ko se bo ozvezdje v katerem se nahaja komet dvignilo dovolj visoko nad obzorje, torej nekje med 20. in 23. uro v smeri juga.