Saturn – plinasti planet velikan z obročem viden na nočnem nebu

Saturn – plinasti planet z obročem – je bil konec maja v opoziciji s Soncem in bo tako še vse poletje v zelo ugodni legi za opazovanje na našem nočnem nebu. Saturn je prvi že davnega leta 1610 opazoval Galileo Galilei. Ker njegov teleskop še ni bil dovolj kvaliteten, da bi z njim prepoznal Saturnove obroče, kot jih poznamo danes, je v svoj opazovalni dnevnik narisal zelo grobe skice planeta z obroči.

galileo-skice-saturn

Danes, ko je opazovalna oprema dostopna tako rekoč na vsakem koraku, pa lahko že začetnik iz domačega vrta s 6-centimetrskim teleskopom opazuje Saturn, njegov čudoviti obroč ter njegovo največjo luno Titan (planet, kot zvezdico vidimo že s prostimi očmi!). Če objektivu teleskopa dodamo še nekaj centimetrov, bolje deset in imamo poleg tega še odlične opazovalne pogoje, se število zanimivih podrobnosti močno poveča. Dobro lahko vidimo prstane A, B in C, zelo izrazita je temna Cassinijeva vrzel, na ploskvici planeta lahko razločimo posamezne barvne pasove. Najsvetlejša in najlaže opazna je ekvatorialna cona. Nad njo se nahaja temen severni ekvatorialni pas, ob Saturnovem severnem polu pa še polarno območje. Pogled skozi večji teleskop pa nam med drugim pokaže tudi več Saturnovih lun. Poleg Titana (sij 8,0 mag) lahko opazujemo še Rejo (sij 9,4 mag), Tetis (sij 9,9 mag), Diono (sij 10,1 mag) in še nekatere druge, ki so šibkejše.

pazovanje-saturn-teleksop-otrok-darilo

Planet Saturn pa vso svojo pravo lepoto pokaže šele na fotografijah. Večji teleskop in planetarna kamera sta želja vsakega resnega opazovalca planetov. Pa vendar tudi manjših teleskopov pri fotografiranju Saturna v ta namen ne gre zanemariti. Če na takšen teleskop namestimo pametni telefon z držalom, morda digitalni fotoaparat, še bolje pa planetarno kamero (npr. barvna kamera ASI034MC, ki stane 157 EUR), bodo rezultati lahko zavidanja vredni. V spodnji galeriji objavljamo nekaj najbolj aktualnih fotografij Saturna, ki so jih naredili slovenski amaterski astronomi. Poskusite tudi vi in nam pošljite kakšno uspelo fotografijo! Saturn bomo lahko še vse poletje opazovali nizko na jugu na meji med ozvezdjema Škorpijon in Tehtnica. Za lažje iskanje planeta na večernem nebu pa si lahko začetniki pomagate s karto – kako najdem Saturn na nočnem nebu).

[envira-gallery id=”737747″]