Spika, april 2019

Dvakrat na leto vsi razmišljamo o času. Pa ne v filozofskem ali fizikalno-relativističnem smislu. V resnici razmišljamo o uri. Ko nam marca eno uro vzamejo, smo nekaj časa nejevoljni, oktobra, ko jo dobimo nazaj, pa zadovoljni. Zdaj pa nam grozi, da se bo vsaka država sam odločala, kateri čas bo imela – zimskega ali poletnega. Groza! Preberite, kaj si o tem misli Marijan Prosen. V uredništvu se seveda popolnoma strinjamo z njegovim mnenjem.

Poleg stalnih rubrik in daljših prispevkov iz amaterske astronomije se v Spiki vedno najde kakšen biserček, ki ga izbrskajo naši neumorni sodelavci. Tokrat je Martin Brglez našel zanimiv astronomski zapis v Vorančevi noveli Boj na požiralniku. Ne spreglejte!

ESO-v čilski observatorij La Silla letos praznuje 50-letnico! Pionirski evropski projekt na južni polobli se danes ponaša s kar 13 velikimi, delujočimi teleskopi. Najmanjši je mnogo večji od našega največjega. In La Silla je danes šele druga liga evropske astronomije, daleč za Paranalom, kjer stojijo paradni konji opazovalne astronomije. ”Takole je, ko se gremo mi zares,” bi rekel Pero Lovšin.

In zares se gredo tudi trenerji naše olimpijske reprezentance iz astronomije in astrofizike, saj so olimpijsko normo za uvrstitev v reprezentanco postavili zelo visoko. Pri nabiranju opazovalne kondicije se morajo kandidati obvezno udeležiti vsakoletnega Messierovega maratona. In če so bili pred leti njihovi rezultati skromni, morda celo smešni, so se letos prebili v sam vrh. Optimizma za visoke uvrstitve na Madžarskem tako ne manjka! Poglejte!

Naš filozof pa nam tokrat predstavi misleca, ki je omenjen v vseh knjigah o splošni astronomiji, saj je že v času, ko je bila astronomija še v povojih, pravilno razložil, kako je nastalo naše Osončje, govoril pa je tudi o drugih ”zvezdnih otokih” oziroma galaksijah v vesolju. Zanimivo in poučno!

Pa nikar ne pozabite na svoje teleskope in jih od časa do časa odpeljite pod nočno nebo! To bo ugodno za njih in za vas!

Kazalo april 2019:
149 moje mnenje: Premik ure
149 novice
155 novice: 50 let observatorija La Silla!
156 novice: Super hitre zvezde lahko uidejo privlačni sili Galaksije
162 Filozofija astronomije: Astronomija in nemška klasična filozofija: Immanuel Kant
164 efemeride za maj
172 kometi: Wirtanenova predstava
173 kometi v marcu in aprilu
174 asteroidi: 6478 Gault
175 asteroidi: Pritlikavi planet Ceres v opoziciji
176 amaterji: Jutranji klepet Lune in Jupitra
179 luna in jaz: Kot ptice proti jugu
183 amaterji: Spomladansko enakonočje
184 srečanja: Messierov maraton 2019
185 srečanja: Messierov maraton in MOAA
186 amaterji: Astronomija za slabo vreme
187 zanimivosti: Ozvezdja v Vorančevem literarnem delu
188 amaterji: Ro Kasiopeje – orjakinja z rožnim grmom
189 astronomija in šola: To in ono: I. pojavi – 10
190 astroturizem: Vesoljska odprava v daljno Rusijo