Spika, februar 2024

Pri Spiki se že ves čas trudimo, da bi vas spodbudili k raziskovanju nočnega neba, k poznavanju ozvezdij, njihovega dnevnega in letnega gibanja, njihovih zakladov, ki jih skrivajo pred prostim očesom in so dosegljivi le s teleskopom. V ta namen smo izdali vrtljivo zvezdno karto, Moj prvi zvezdni atlas in priročnik za opazovalce Raziskujmo ozvezdja z daljnogledom 10×50. Vsi ti pripomočki nam pomagajo pri prvih korakih v svet opazovalne astronomije, ko se s teleskopom prvič podajamo pod nočno nebo. In če smo Alfredi, bomo hitro postali izkušeni opazovalci, ne glede na to, kakšen teleskop imamo. Vsaj tako nas uči znana zgodbica o dveh amaterskih astronomih. A med nami so tudi taki, ki se jim vsega tega ne da početi, pa bi vseeno radi opazovali nebesna čudesa. Pravimo jih astrolenuhi. So navdušeni nad ljubiteljskim opazovanjem, a so preleni, da bi se sami naučili iskanja objektov na nebu. Za njih so proizvajalci izdelali računalniško podprte GoTo teleskope. In če ste med njimi, skrbno preberite, na kaj morate biti pozorni pri nakupu cenejšega avtomatiziranega modela. V tokratni številki namreč predstavljamo osnove računalniško podprtih GoTo teleskopov.

Misija Peregrine je žal neslavno propadla, a tu je že nova lunarna odprava Lunar Vertex, ki naj bi startala sredi leta. Če bo uspešna, bomo dobili odgovore na vprašanja o enem najbolj skrivnostnih območij na Luni.

Spika ima stalnega dopisnika na kometu C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS), ki bo konec leta morda postal tako svetel, da ga bomo imenovali komet stoletja. Zato bomo vse leto skrbno spremljali, kaj se dogaja z njim. Vi pa le nabrusite svoje teleskope, daljnoglede in teleobjektive, da boste pripravljeni na predstavo, pa tudi na vse druge, manjše obiskovalce iz zunanjega Osončja. Show must go on

Gorazd nam predstavlja zabavno iskanje posebnih oblakov, s katerim si lahko krajšate čas, ko čakate, da se znoči. Posebni in zelo redki!

Svoj lanski astrofotografski ulov Lune in planetov pa tokrat na ogled postavi Mitja Govedič.

Tu so seveda še stalne rubrike o človekovem osvajanju vesolja, novice iz sveta astronomije in astronavtike ter obvezno povabilo na ogled kraterja Trouvelot. Vse to in še več vas čaka ob prebiranju februarske Spike, ob kateri vam zagotovo ne bo dolgčas!

Kazalo februar 2024:

53 novice
58 novice: Našli manjkajoči opazovalni dokaz: supernove res rodijo črne luknje ali nevtronske zvezde
60 osvajanje vesolja: Misija Lunar Vertex se bliža izstrelitvi
64 osvajanje vesolja: Prvi človek na Luni
68 efemeride za marec
Večerno nebo v marcu, 68
Sonce in Luna v marcu, 74
Planeti v marcu, 75
Vidnost rdeče pege v februarju in marcu, 84
76 opazovalna oprema: Teleskopi za astrolenuhe
79 amaterji: Zimski triptih
80 kometi: »Show must go on …«
82 kometi v januarju, februarju in marcu
83 astronomija in šola: Preprosta vaja: kdaj je Orionov pas vodoraven?
85 luna in jaz: Pravljica o moljih, ki to ni
88 opazovalna oprema: Zoom okular SVBONY 3–8 mm
89 zanimivosti: Polarni stratosferski oblaki
90 galerija: Mitja Govedič: planeti in Luna v 2023
94 amaterji: Utrinki z Vršiča