Wavesharp – nov program za ostrenje astronomskih slik

Kdo od bralcev ne pozna slovitega RegiStax? Mirno mu lahko rečemo pionirski program, ki je planetarno fotografijo ponesel na povsem drugo raven. Žalostno seveda je, da RegiStax že od leta 2011 ni doživel nobene posodobitve, v tem času pa se je v amaterski astrofotografiji zagotovo marsikaj spremenilo.

Kar se tiče samega zlaganja in lepljenja posnetkov (stakiranja) ga je v vmesnem času odlično nadomestil AutoStakkert! (AS!3, AS!2), ostale funkcionalnosti pa so deloma pokrili nekateri drugi programi. Kljub vsemu pa smo (in ga še vedno!) program RegiStax uporabljali zaradi ostrenja, torej funkcije, ki nam omogoča ostrenje in rekonstrukcijo podrobnosti na zlepljenih slikah. Kar se tiče planetarne fotografije to orodje še sedaj daje najboljše rezultate.

Zdaj pa je tu dobra novica! Ustvarjalec programa RegiStax Cor Berrevoets je (v sodelovanju še z nekaterimi posamezniki) ustvaril nov program, namenjen izključno ostrenju. Poimenoval ga je preprosto Wavesharp. Program Wavesharp je, če se malo pohecamo, tako kot njegov oče RegiStax brezplačno dostopen za uporabo, lahko si ga prenesete.

Ker smo v uredništvu Spike neprestano na preži za novostmi in ker je Jupitrova sezona nekje na vrhuncu, je to odlična priložnost, da programu Wavesharp namenimo krajšo predstavitev.

Wavesharp je oblikovan preprosto in bolj sodobno, je enostaven za namestitev in uporabo.

Wavesharp je oblikovan preprosto in bolj sodobno, je enostaven za namestitev in uporabo, deluje na različnih računalniških operacijskih sistemih (Win, Linux in MACOS). V grobem bi lahko rekli, da programski vmesnik sestavlja šest enot (slika zgoraj): polje s procesirano sliko (1), vmesnik s hitrimi orodji (2), vmesnik s pred-nastavitvami (3), vmesnik za izbiro filtra ostrenja (4), vmesnik za nastavljanje ostrenja in odpravljanje šuma (5) in zavihki z dodatnimi nastavitvami (6). Podroben opis programa bi seveda zahteval, da mu posvetimo vso Spiko.

Wavesharp obdelava, primer pege na Soncu.

Ker smo prostorsko omejeni, si poglejmo le nekaj ključnih funkcij (slike na sosednji strani), za katere menimo, da so najpomembnejše in predstavljajo prednosti pred konkurenčnimi programi. Iz vmesnika s hitrimi orodji lahko izpostavimo orodje ROI (region of interest). Z njim za hitrejše delovanje programa v času procesiranja označimo manjše območje delovanja.

Če obdelujemo barvne slike, nam omogoča poravnavo posameznih barvnih kanalov in nekaj dodatnega upravljanja z orodjem RGB Align. Kot smo že omenili, nam program omogoča, da izberemo, kateri tip filtra in katero metodo bomo uporabili za izostritev slike. In prav to je morda najpomembnejše pri tem programu. Na voljo imamo tri, filter je bodisi Gaussov (podobno kot pri RegiStax6), ZeroGauss ali Bilateral (novost), izberemo pa lahko tudi Convolve, tu imamo dve možnosti: Luminance ali RGB. Prva možnost pomeni, da se filter uporablja samo na svetlosti slike, izbrani RGB pa pomeni, da filter spreminja posamezne barvne kanale. Sam proces konvolucije (ostrenja) upravljamo s tremi različnimi drsniki, ki jim po želji spreminjamo vrednosti, odvzemamo šum in/ali spreminjamo intenziteto (okna s številkami, osnovna vrednost je 0,100).

Wavesharp obdelava, primer Jupiter.

Kako do najboljšega rezultata? Tu kakšnega posebnega recepta ni. Sliko, ki jo obdelujemo, enostavno ostrimo z različnimi nastavitvami in jih med seboj primerjamo. Vsi bomo potrebovali nekaj prakse, da ugotovimo, kaj nam daje najboljše rezultate. Vse nastavitve za ostrenje si lahko enostavno shranimo, kliknemo na vmesnik s pred-nastavitvami, jih poimenujemo in shranimo.

Wavesharp obdelava, primer Jupiter.

Med orodji iz zavihka z dodatnimi nastavitvami velja vsekakor izpostaviti Batch. S tem orodjem lahko avtomatsko obdelamo večjo serijo slik in tako prihranimo obilico časa. Izberemo podatke, izberemo pred-nastavitve za najljubšo konvolucijo in poženemo proces. V tem zavihu bomo našli tudi orodje za enostavno ustvarjanje GIF animacij, kar nam bo olajšalo izdelavo kakšnega filmčka, na primer vrtenja Jupitra okoli osi. Iz vmesnika s hitrimi orodji bi vsekakor omenili še šesto ikono, to je Histogram. Omogoča nam vse nujnejše nastavitve svetlosti in barv. Zelo uporabno orodje v Histogramu, ki nam bo zelo koristilo pri na primer barvni kalibraciji Jupitrovih barvnih slik, je AutoBalance. Z enim klikom dobimo praktično pravo barvno kalibracijo RGB slike.

Wavesharp je odličen program, ki ima pred sabo še dolgo in svetlo prihodnost. Zagotovo pa bo v prihodnosti doživel še veliko zanimivih nadgradenj. Na nas uporabnikih pa je, da ga čim večkrat uporabljamo, da ga bolje spoznamo. Zagotovo bomo z njegovo pomočjo še lažje in hitreje prišli do boljših končnih rezultatov.