Spika, januar 2024

Novo leto je koledarska prelomnica, ko se ozremo na leto, ki ga puščamo za sabo in kujemo načrte za leto, ki prihaja. Koledarska smo zapisali zato, ker se na ta datum ne zgodi nič posebno astronomskega v geometriji Zemlja-Sonce. Na naši eliptični poti nismo Soncu niti najbližje niti najdlje od njega. Najbližje smo mu v dneh okoli 3. januarja, najdlje pa poleti okoli 5. julija.

In v tej astronomsko-opazovalni bilanci preteklega leta izstopajo predvsem svetli kometi. Kar nekaj jih je bilo (dva sta krasila tudi februarsko in oktobrsko naslovnico), vsekakor več od dolgoletnega povprečja. In kot je zapisal Tone v svojem prispevku, si lahko v prihodnjem letu obetamo vsaj enega, ki bo morda zasenčil vse in postal komet desetletja ali celo stoletja. Če se mu le ne bo med približevanjem Soncu zgodilo kaj nepredvidljivega, nas bo jeseni na nebu razveseljeval komet C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS). Temu pregledu svetlih kometov lanskega leta se pridružuje tudi galerija.

Še posebej veseli smo takrat, ko lahko poročamo o uspehih naših astronomskih društev. In tokrat je uspeh resnično neverjeten. Astronomsko društvo Polaris je v sklopu projekta Park jezero na Prevaljah dobilo novo, vrhunsko opremljeno astronomsko opazovalnico. Tako so se končno uresničile želje članov, ki že dolga leta širijo astronomsko znanje med ljudmi na Koroškem.

Kar se profesionalne astronomije tiče pa se tokrat oziramo na pretekle največje dosežke novega vesoljskega teleskopa James Webb. Veliko jih je, tako da je bil izbor desetih največjih kar težak.

Seveda ne manjkajo stalne rubrike: novice iz sveta astronomije in astronavtike, obvezen sprehod po Luni in novo nadaljevanje nanizanke o človekovem osvajanju vesolja.

Tu je še simpatičen zapis o astronomskem večeru na podružnični šoli na Prežganju, ki je razveselil najmlajše osnovnošolce. Vsem obiskovalcem naše spletne strani želimo v novem letu sreče, zdravja in čim več jasnih noči, preživetih pod nočnim nebom. Srečno!

Kazalo januar 2024:

5 novice
12 novice: Deset največjih Webbovih odkritij
16 osvajanje vesolja: Vesoljska tekma je v polnem zagonu
19 efemeride za februar
Večerno nebo v februarju, 19
Sonce in Luna v februarju, 28
Planeti v februarju, 29
Vidnost rdeče pege v januarju in februarju, 36
23 letno kazalo 2023
30 društva: Nova astronomska opazovalnica na Prevaljah
31 amaterji: Astronomska opazovalnica na Prevaljah – prvi dan odprtih vrat
32 kometi: Bilo je in bo – leto kometov
34 astronomija in šola: Astronomski večer na podružnični šoli na Prežganju
37 luna in jaz: Prihodnost v sedanjosti
40 amaterji: Leto kometov, glorija in utrinki
41 osnove: Tri-Bahtinova maska
42 galerija: Rok Palčič in Tone Špenko: svetli kometi v letu 2023
46 kometi v decembru, januarju in februarju