Spika, december 2023

Leto je naokoli in spet je tu praznična, decembrska številka. Poglejte, kaj vse vam bo prinesel dedek Mraz.

Serija filozofija astronomije se je v prejšnji številki iztekla v razpravo o zunajzemeljskem življenju in človekovem osvajanju vesolja. Zdaj pa se je naš filozof prelevil v astronavta in nadaljuje svojo epopejo s človekovimi dosežki pri osvajanju vesolja.

Astronavtična je tudi novica o Peregrinu, sokolu selcu, kot bi mu rekli po slovensko, ki bo na božični večer poletel proti Luni. Zaželimo mu srečno pot, saj gre za prvo zasebno misijo v sodelovanju z Naso in pomembnem koraku pri ponovnem osvajanju Lune.

Tone poroča o novem izbruhu kometa Pons-Brooks, ki se ga splača redno spremljati, saj je njegov sij že v dosegu srednje velikih amaterskih teleskopov, čeprav je še daleč od prisončja. Morda nam pripravi še kakšno presenečenje.

V prejšnjem mesecu so si polarni siji na našem nebu sledili kot po tekočem traku, čeprav je bil na proste oči dobro viden le enkrat. Objavljamo poročilo o opazovanju, in še enega z Norveške, kjer pa so te nebesne prikazni veliko bolj atraktivne.

Za vse astrofotografe je tu vesela novica, saj se je pojavil nov program za ostrenje slik, ki je – tako trdi naš strokovnjak, najboljši na tržišču doslej.

V uredništvu imamo najraje prispevke, ki vas bralce spodbujajo k opazovanju. Prvi je povabilo k ogledu razsute kopice M 37 v Vozniku, ki je primerna prav za vse velikosti teleskopov, kot nežna lisa svetlobe je v temnih nočeh vidna celo s prostim očesom. Oglejte si jo! Drugi opisuje veliko razsuto kopico Collinder 464. Lunatik pa vas tokrat vabi na vzhodni rob Lune, kjer sta se mu doslej uspešno izmikala dva čudovita kraterja. In eden je poimenovan po neverjetno spretnem, hrabrem in ambicioznem človeku. Le komu?

Decembrske noči so najdaljše v letu. Izkoristite jih, saj vam ni treba bedeti pozno v noč, če niste ravno opazovalski fanatik. In ne pozabite, da je na večernem nebu še vedno svetli Jupiter!  

Kazalo december 2023:

501 novice
508 novice: Nov izbruh na kometu 12P/Pons-Brooks
510 novice: Lunarni pristajalnik Peregrine bodo izstrelili 24. decembra. Kaj bo prinesel
na Luno?
512 Začetki človekovega osvajanja vesolja
516 efemeride za januar
Večerno nebo v januarju, 516
Sonce in Luna v januarju, 522
Planeti v januarju, 523
Vidnost rdeče pege v novembru in decembru, 532
524 polarni sij: Rapsodija v rdečem
526 polarni sij: Prve(ga) ne pozabiš nikoli: polarni sij na Norveškem
527 amaterji: Smeh in solze
528 kometi v decembru in januarju
529 Lunin mrk: Zapoznelo poročilo: opazovanje Luninega mrka
530 astronomski softver: Wavesharp: nov program za ostrenje slik
533 luna in jaz: Neopisanca
537 GoChile: Merjenje oddaljenosti do supernove tipa Ia
540 amaterji: Razsuta kopica M 37
542 amaterji: Collinder 464 – velika razsuta kopica
542 amaterji: Utrinek ob dnevni okultaciji Venere in Lune