Spika, maj 2017

Majsko Spiko so – kot se za mesec mladosti spodobi – ustvarili sami mladeniči. Eni po letih, drugi po srcu! Vsi pa smo se trudili, da bi v bogati vsebini vsak našel nekaj zase.
Tako boste izvedeli, kako bi bilo živeti na planetu na robu kroglaste kopice in kakšni izzivi čakajo vesoljske pomorščake prihodnosti. O majhni Severni kroni pišemo zato, ker so astronomi za eno od njenih spremenljivk sprožili alarm. Poglejte, za katero! V stalnih rubrikah izveste vse, kar je v astronomiji novega, kaj se bo dogajalo na junijskem nebu in kdaj bo Jupitrova rdeča pega na planetovem meridijanu. Ne pozabite opazovati velikana, saj je v najbolj ugodni legi! Tu so še napovedi kometov, ki jih boste lahko opazovali maja in junija, lunatiki pa nam tokrat predstavijo tri večje kraterje, ki so najbolje vidni ob prvem krajcu. In prav lunatiki se bodo verjetno najbolj razveselili galerije, v kateri predstavljamo njihovega prijatelja Borisa in njegov pogled na astrofotografijo!
In tudi tokrat opozarjamo: naslovke niso posneli z vesoljskim teleskopom!

P.S.: Za konec pa še čestitke našemu spletnemu uredniku Mateju in Teji, ki sta s Svitom poskrbela, da mladih astronomov v Sloveniji še ne bo tako kmalu zmanjkalo!

Kazalo maj 2016:
197 novice
204 zanimivosti: Pogled iz kroglaste kopice
207 sončne ure: Sončna ura na gradu Štatenberg
208 zanimivosti: Najbolj nenavadni oceani v Galaksiji
212 efemeride za junij
220 kometi: Povratniki, stalne članice in ostali mimoidoči
222 ozvezdja: Majhna Severna krona ni kar tako!
224 efemeride: Vidnost Rdeče pege v maju in juniju
225 Luna in jaz: Zlata triada
229 kometi v aprilu, maju in juniju
230 slovenski astrofotografi: Boris Saksida
234 Sonce: Sonce v letu 2016
236 planeti: O Saturnu – nekoliko drugače
237 društva/srečanja: Prekmursko užitkarjenje