Spika, maj 2019

Tokrat je osrednja točka galaksija M 87, ”razvpita”, kot jo imenuje Tone v svojem članku Noč galaksij, kjer opisuje, kako se je na planini spopadal z veliko jato galaksij v Devici. M 87 pa seveda nastopa tudi v novicah, kjer obširno poročamo o spektakularni sliki njene supermasivne črne luknje, ki so jo uspeli posneti radijski astronomi, združeni v projektu ETH. Radijski astronomi so pred optičnimi v veliki prednosti, saj njihove valovne dolžine praktično nimajo preprek, zato lahko vidijo v središča galaksij, tudi naše, katere sliko črne luknje lahko pričakujemo v kratkem!
Z radijsko astronomijo pa sta se spopadla tudi dijakinja in dijak iz Kamnika in nastala je vrhunska raziskovalna naloga, ki kaže, da ima astronomija pri nas svetlo prihodnost.
Matej nam letos ob opozicijah velikih plinastih planetov Jupitra in Saturna razkriva nekaj spletnih strani, kjer lahko natančno spremljamo dogajanje v naši atmosferi in tako najdemo najboljše razmere za opazovanje in fotografiranje. Naslednjih nekaj let bo to še posebej pomembno, saj bosta planeta ob kulminaciji nizko nad obzorjem. Zdaj je čas, da izostrite svoje mojstrstvo, in pričakate planeta pripravljeni, ko bosta lezla po ekliptiki navzgor v vedno boljše opazovalne razmere.
Za vse začetnike pa je tu še bogato ilustriran vodič po najsvetlejših kroglastih kopicah, ki jih boste lahko opazovali vse do poznega poletja.

Majska Spika je tako bogata, da v tem kratkem uvodniku sploh ni prostora, da bi omenili še stalne rubrike! Filozof, profesor, novičar in lunatiki so poskrbeli, da vam zanimivega branja zlepa ne bo zmanjkalo!

Pa ne pozabite. Teleskop ste kupili zato, da bi z njim opazovali!

Kazalo maj 2019:
197 moje mnenje: Premikanje ure
197 novice
203 novice: Z interferometrom EHT so posneli prvo sliko neposredne okolice črne luknje
207 raziskovalna naloga: Od Lune do središča Galaksije z radijskimi valovi
210 filozofija astronomije: Kozmologija po Newtonu in pred Einsteinom
212 efemeride za junij
Večerno nebo v juniju, 212
Sonce in Luna v juniju, 218
Planeti v juniju, 219
220 kometi: Plesal je le dober mesec
221 planeti: Plinasta velikana Jupiter in Saturn v letu 2019
224 efemeride: Vidnost rdeče pege v maju in juniju
225 luna in jaz: Midva in štorklje
230 amaterji: Kroglaste kopice na pomladno-poletnem nebu
233 iz zgodovine: Volar v dveh zaporednih zvezdnih atlasih
234 kometi v aprilu in maju
235 amaterji: Noč galaksij
239 astronomija in šola: To in ono: I. pojavi – 11