Kako povsem varno opazujemo Sonce in Merkur / kako opazovati Merkurjev prehod

Opazovati Merkurjev prehod, pomeni opazovati majhno črno piko pred bleščečim Sončevim diskom, saj je ob tem prehodu disk planeta 195-krat manjši od Sončevega. Treba se je torej zavarovati pred močno svetlobo Sonca, sliko pa toliko povečati, da razločimo planet.
Sonce je edino nebesno telo, katerega opazovanje je lahko nevarno, če ne upoštevamo nekaj osnovnih pravil. Naše oči so zelo občutljive za infrardečo in ultravijolično svetlobo in za močno belo svetlobo; lahko se poškodujejo, če gledamo neposredno v Sonce ali z neprimerno zaščito. Zato dosledno upoštevajte naslednji dve osnovni pravili: nikoli ne glejte Sonca neposredno s prostim očesom in vedno se prepričajte, da je instrument, s katerim ga nameravate gledati, opremljen s primernimi filtri.


Navajam nepopoln seznam filtrov, ki jih nikakor ne smete uporabiti za opazovanje Sonca: s sajami od plamena sveče zatemnjeno steklo, en ali več CD-jev, steklen ali želatinast nevtralni fotografski filter, dva polarizatorska navzkrižna filtra, na okular kakšnega instrumenta privit filter, prepovedani so tudi filtri, ki jih včasih prilagajo astronomskim daljnogledom, sončna očala in prehrambna embalaža. Vse to velja za nezanesljivo!

Nekaj preprostih načinov in sredstev za opazovanje Sonca brez sleherne nevarnosti: projekcija slike Sonca na zaslon z daljnogledom ali teleskopom, solarni filtri čez vso odprtino objektiva daljnogleda ali teleskopa, posebni instrumenti za Sonce s filtrom H-alfa. Planet Merkur je premajhen, da bi mogli s prostim očesom ali s posebnimi očali za opazovanje mrka videti, kako njegova ploščica potuje pred Soncem; vsekakor potrebujemo optično pomoč za povečavo.

Projekcija slike Sonca na zaslon

Astronomski daljnogledi in teleskopi so pogosto opremljeni z majhnim zaslonom za projiciranje, ki ga s posebnim nosilcem pritrdimo na okular. Tako dobimo sliko celotnega Sonca s premerom približno 10 centimetrov, kar zadostuje, da razločimo majhno črno piko Merkurja, ki potuje pred Soncem in ga gledamo brez nevarnosti. Če takega instrumenta nimate, si lahko oskrbite solaroskop – napravo, ki deluje po načelu projekcije. Prednost daljnogleda je, da sliko lahko projicirate na večji zaslon in pojav kažete večji skupini gledalcev.

Folija za varno opazovanje Sonca

Da bi pravilno zavarovali svoj daljnogled ali teleskop, si lahko v specializiranih trgovinah nabavite filter iz folije Mylar ali AstroSolar. Ti dve snovi sta v obliki tanke, z aluminijem zaščitene mreže, ki odbija 99,99 % Sončevega sevanja in vam učinkovito zavaruje oči. Gibkost filma omogoča, da ga preprosto pritrdite pred objektiv ali pri vstopu v optično cev instrumenta (tudi iskala). Potem lahko sliko po želji povečujete, da opazujete Sončevo površje. Pozor! Nekatere embalaže za prehrano so podobne filtrom Mylar/AstroSolar, a nimajo njihove kakovosti in jih ne smete uporabiti za opazovanje Sonca.

Stekleni filtri za varno opazovanje Sonca

Filtri čez vso odprtino Filtri čez vso odprtino omogočajo povečevanje in snemanje videa ali podrobno fotografiranje Merkurjevega prehoda. Pritrdimo jih pred objektiv, torej na mesto, kjer se ne ogrejejo bolj, kakor če bi jih odložili na mizo, obsijano s soncem, in torej nikakor ne morejo počiti. Cena takega filtra je večja, ker je narejen iz optičnega stekla, pokritega s fino kovinsko prevleko, njegova prednost pa je, da se ne kvari, kar ne velja za folije Mylar ali AstroSolar. Na sliki bodite pozorni na nalepko, ki je pritrjena na iskalo instrumenta, da ne pride do nezgode.

Solarni H-alfa teleskopi za varno opazovanje Sonca

Trenutno je na voljo širok spekter astronomskih instrumentov, ki so zasnovani posebej za opazovanje Sonca. Opremljeni so s filtrom, ki prepušča samo malenkosten del Sončevega sevanja. Ta filter je občutljiv za vodikovo svetlobo (H-alfa) in omogoča opazovanje ali fotografiranje z velikimi povečavami brez vsake nevarnosti. Pogled na majhno Merkurjevo ploščico, ki počasi drsi pred vrelim Sončevim površjem, je očarljiv!