Uran na večernem nebu

V letu 2021, ki se izteka, smo vam predlagali opazovanje ali fotografiranje že kar nekaj eksotičnih teles Osončja, ki jih v poplavi čudovitih nezvezdnih objektov velikokrat kar nekako spregledamo. Ljubo in Tone vas redno vabita k opazovanju kometov, v Spikinih izzivih pa smo vas skušali navdušiti nad opazovanji atmosferskih pojavov, ponoči svetlečih se oblakov, Merkurja, asteroida Palas ter pritlikavega planeta Ceres.

Ali hočeš biti pravi ljubiteljski astronom?

Če hočeš biti pravi ljubiteljski astronom, moraš kdaj pa kdaj nameniti opazovalni čas tudi tem telesom in pojavom. In opomba o spregledanosti zagotovo velja tudi za planet Uran, ki je dobro viden že z majhnimi teleskopi. Zato vam tokrat skupaj z vabilom za ogled prinašamo natančno karto lege tega planeta med zvezdami ob koncu tega in v začetku prihodnjega leta.

Planet Uran

Uran je tretji največji planet v našem Osončju in tako kot vsi zunanji planeti je tudi on plinasti velikan. Njegova edina slaba lastnost je ta, da je na meji vidnosti s prostim očesom. Letos je bil v opoziciji 5. novembra (kar je leto in pet dni po lanski opoziciji), najdemo pa ga v ozvezdju Oven. Planet leži tik pod ekliptiko in približno 15 stopinj nad nebesnim ekvatorjem. V ugodni legi za opazovanje bo vse do februarja prihodnjega leta, seveda pa nam je ob opoziciji najbliže in je navidezno največji.

Lega Urana na našem nebu ob koncu leta 2021 in v začetku leta 2022. Planet je približno tako svetel kot najšibkejše zvezde, prikazane na karti, ki smo jo vzeli iz Zvezdnega atlasa za epoho 2000,0.

Ali je uran viden na proste oči?

Za opazovanje Urana opazovalci z ostrim vidom pod dovolj temnim nebom ne potrebujejo dodatne optične pomoči. Viden je namreč že s prostim očesom kot zvezdica 5,8 magnitude. Verjetno ni potrebno posebej poudariti, da ga iz svetlobno onesnaženih mest ne moremo videti. Njegov navidezni premer okoli opozicije je le 3,7 ločne sekunde.

Urh s svojim teleskopom med opazovanjem Urana.

Seveda ga bomo veliko lažje in zagotovo našli z optičnimi pripomočki, kaj več pa si pri tako majhnem navideznem premeru ne moremo obetati. Pa tudi sam planet nima tako razgibane atmosfere kot na primer Jupiter. Pri večjih povečavah bomo s teleskopom lepo videli bledo modrozelen disk, ki se bo dobro ločil od točkastih zvezd v okolici, v dobrih opazovalnih razmerah pa bodo lastniki vsaj 30-centimetrskega teleskopa lahko opazili dve njegovi najsvetlejši luni (Titanija: 13,9 magnitude in Oberon: 14,1 magnitude), za opazovanje ostalih dveh, ki sta v dosegu amaterskih teleskopov (Ariel: 14,4 magnitude in Umbriel: 14,8 magnitude) pa potrebujemo še nekoliko večji objektiv.

Opazovanje Urana okoli opozicije

Z opazovanji v dneh okoli opozicije, ko nam je planet najbližje, in je najvišje na nebu okoli polnoči, se nam pri Uranu nič ne mudi, saj se njegov navidezni premer zaradi njegove velike oddaljenosti od nas skozi leto le malo spreminja, morda se zmanjša za desetinko ali dve. Tudi zato smo prispevek objavili šele decembra, mesec dni po opoziciji, ko je planet visoko nad obzorjem že zvečer in tako primeren za opazovanje tudi za mlajše ljubitelje neba. Ali kot je dejal naš bralec Miha Z. na enem od Spikinih srečanj: »Zaradi te majhne pike pa že ne bom bedel vso noč!«

Fotografiranje oziroma snemanje Urana

Tudi Uran lahko posnamemo z astrokamerami. Kako? Podrobno smo razložili v članku: KAKO FOTOGRAFIRAMO PLANET URAN ALI NEPTUN.

Levo ena sličica iz videa, sledi slika, kjer je združenih (stack) 50.000 sličic (posnetih je bilo 100.000 sličic), sledi obdelana in izostrena slika, čisto na koncu pa je slika, ki jo je analiziral program WinJupos.

Rezultat bo boljši, če imamo čim večji objektiv in čim daljše efektivno gorišče. A največ, kar lahko opazimo na njegovem bolj ali manj enakomernem površju, je svetlejše polarno območje in kakšna svetlejša lisa (oval) na drugače enakomernem, modrozelenem disku. Sliko, ki jo objavljamo, je posnel naš vrhunski astrofotograf Matej Mihelčič.

Naj bo ta zima tista, ki si jo boste zapomnili ne po epidemiji korona virusa, ki še kar traja in traja, ampak po tem, da ste prvič v življenju videli Uran.