Venera sreča Mars v Devici

V torek, 3. novembra, ob zori, poldrugo uro pred vzidom Sonca, je Venera na obisku pri Marsu. Oba planeta sijeta več kot 25 stopinj visoko nad vzhodno-jugovzhodnim obzorjem in sta 0,7 stopinje narazen, kar je nekoliko več od navideznega premera polne Lune. Venera zdaj sije 250-krat močneje od Marsa, a ta je izredne oranžne barve, ki parček zelo polepša. Pravijo, da so ponoči vse mačke črne, dojemanje nebesnih barv pa je sploh občutljivo in subjektivno, vendar je takrat, ko gre za nebesno telo, ki ga vidimo kot piko, navadno laže opaziti drugačno barvo. Pomislite na oranžno-rdečkasto drhtenje Antaresa v Škorpijonu ali na modrikasto bliskanje Vege v Liri; oba sta med najsvetlejšimi zvezdami na nebesni obli. V našem primeru deviška belina Venere čisto zraven Marsa še bolj poudarja njegov barvni odtenek. Zagotovo poglejte tudi Jupiter kakšnih 7 stopinj severneje nad dvojico. Na nebu meje med ozvezdji niso zarisane – bilo bi nekoliko moteče! – toda Venera in Mars nocoj označujeta mejo, ki loči Leva od Device.

Besedilo je povzeto po knjigi Glej jih zvezde 2015. Knjiga GLEJ JIH, ZVEZDE bo z nami tudi v letu 2016! Poljudne efemeride, ki s številnimi zanimivimi ilustracijami in fotomontažami poljudno opisujejo in pojasnjujejo dogajanje na našem nebu v letu 2016. Naročite knjigo še danes in zamudili ne boste ničesar!

venera-sreca-planet-mars
V torek, 3. novembra 2015, ob zori, poldrugo uro pred vzidom Sonca, je lepo videti Venero, Mars in Jupiter s prostim očesom več kot 25 stopinj nad vzhodno-jugovzhodnim obzorjem. Prva dva sta manj kot 0,7 stopinje narazen in ta začasni par predstavlja zelo lep barvni kontrast.