Zelo velike strele nad nevihtami (“vile” oz. red sprites)

Svetovno znan opazovalec in fotograf vremenskih pojavov Marko Korošec iz okolice Sežane tokrat poroča o izjemno zanimivem opazovanju zelo velikih strel nad nevihtami, ki jih imenujemo “vile” oziroma angleški izraz red sprites (več na Wikipediji). Marko je strele opazoval iz ponedeljka na torek (22./23. september 2014) med rutinskim opazovanjem neviht iz kraja Vivaro, SV od mesta Pordenone.

red-sprites-vile-nevihte-strele-marko-korosec

Ta nadvse zanimiv pojav nastane visoko nad nevihtnimi oblaki oz. konvektivnimi sistemi na višinah do 90 km. Na teh višinah je atmosfera zelo redka, zato strele zajamejo manj molekul zraka in jih je posledično s prostimi očmi zelo težko opaziti.
V noči na torek nas je prešla hladna fronta na kateri je nastal mogočen nevihtni sistem (MCS), ki je potoval od SV Italije proti JV čez Jadran. Ko se je po prehodu fronte zjasnilo in se je nevihtni sistem oddaljil že več kot 250 kilometrov proti JV je v 90 minutah opazil več kot 20 pojavov “vil”! Najbolj svetle (žarijo večinoma v rdeči barvi) je bilo mogoče tokrat zlahka opazovati tudi s prostimi očmi! Vile so dosegle višino do 15 stopinj nad obzorjem.

red-sprites-vile-nevihte-strele

Marko je čudovite fotografije naredil s Canon 1100D predelanim v IR full spectrum in objektivom 50/1.4 pri ISO 3200. Uporabljal je 2 – 3 sekundne osvetlitve. Opazovanje je žal potekalo skozi precej svetlobno onesnaženo območje severne Italije.