30. Internationales Teleskoptreffen (ITT)

V sosednji Avstriji je tudi letos od 25. septembra do 28. septembra 2014 na Emberger Almu potekalo tradicionalno mednarodno srečanje astronomov oz. lastnikov teleskopov (Internationales Teleskoptreffen).

srecanje-astronomov-ITT-avstrija
Panoramski pogled iz Emberger Alma v smeri Slovenije.

Jubilejnega že tridesetega srečanja smo se iz sobote na nedeljo udeležili tudi nekateri ustvarjalci Spike. Srečanje, ki poteka na čudoviti lokaciji so, kot vsako leto popestrili številni zelo veliki teleskopi med njimi je zagotovo največ zanimanja požel veliki “DINO” z zrcalom premera 75 centimetrov, ogledali in kupili smo si lahko razno astronomsko opremo ter se ponovno srečali s številni ljubitelji astronomije iz praktično celotne Evrope. Letos smo imeli med drugim možnost spoznati tudi svetovno znanega fotografa kometov Michaela Jägera. Lokacijo na Emberger Almu odlikuje odmaknjenost od večjih mest, dostopnost, nadmorska višina (cca. 1800 mnv) in razmeroma temno nočno nebo, ki je danes  že prava redkost.

astronomsko-srecanje-teleskop-dobson
75 centimetrski f/4 teleskop na Dobson montaži je med obiskovalci zagotovo požel največ zanimanja.

Opazovalni pogoji so bili čez dan v prvem delu noči odlični. Dan smo izkoristili za opazovanja Sonca skozi različne solarne teleskope, prvi del noči pa čas namenili opazovanju globokega vesolja. Pokukali smo tudi k številnim astrofotografom, ki jih je iz leta v leto vse več. Pod tako temnim nebom smo se naužili tudi opazovanja lepot nočnega neba s čisto navadnim daljnogledom 10×50! Opazovali smo številne Messierjeve objekte med drugim velja izpostaviti dve svetli galaksiji – M31 v  ozvezdju Andromeda in M33 v Trikotnik sta na temnem nebu s svojimi spiralnimi rokavi prav izstopali.

vsenebna-kamera-ITT
30 sekundi posnetek nočnega neba na Emberger Almu narejen z vsenebno kamero ASI120MM in objektivom, ki ima vidno polje 180°. Klik za večjo sliko!

Okrog 0:30 se je na našo veliko razočaranje praktično v eni minuti skozi pogorje navlekla zelo gosta megla in do jutra nismo mogli več opazovati.

Obširneje bomo o samem srečanju pisali v oktobrski Spiki.