Devet geomagnetnih neviht, ki so se vpisale v zgodovino / Geomagnetna nevihta #9

Geomagnetne nevihte so najbolj intenzivne manifestacije vesoljskega vremena. Izraz pomeni močno motnjo Zemljinega magnetnega polja. Vzroki za najmočnejše geomagnetne nevihte so strahoviti izbruhi koronarne snovi na Soncu, ki po medplanetnem prostoru potujejo s hitrostmi nekaj sto kilometrov na sekundo. In ker se Sonce po minimumu zdaj spet prebuja in je peg na njem vse več in več, si poglejmo, kaj vse nas morda čaka v prihodnjih letih. Poleg čudovitih polarnih sijev, vidnih tudi v naših geografskih širinah, nam jo lahko močne geomagnetne nevihte pošteno zagodejo.

Še več člankov lahko preberete na mojem Sončnem blogu.

Geomagnetne nevihte so najbolj intenzivne manifestacije vesoljskega vremena.
Geomagnetne nevihte so najbolj intenzivne manifestacije vesoljskega vremena.

Nevihta groze na Dan čarovnic

Pa smo prišli do zadnjega dogodka. Med 19. oktobrom in 20. novembrom 2003 so znanstveniki zaznali kar 19 svetlih bliščev na Soncu. Nekaterim so sledile geomagnetne nevihte, najbolj intenzivne med njimi pa so se zgodile med 29. oktobrom ter 2. novembrom. Ker v ZDA ravno takrat praznujejo noč čarovnic oziroma Halloween, zato so dogodki dobili ime “Halloween events”.

V roku 24 ur sta Zemljo dosegla dva izbruha, ki sta povzročila geomagnetno nevihto z indeksom Dst -400 nanoTesel. S tem se je nevihta uvrstila med prvo deseterico najbolj intenzivnih geomagnetnih neviht v zgodovini.

Blišč (levo) ter posledični izbruh koronarne snovi (desno), kot ju je videla misija SOHO v ekstremni ultravijolični svetlobi 28. oktobra 2003.

Nevihta je poškodovala več znanstvenih misij, med njimi SOHO in ACE. sledil je enourni izpad električne energije na Švedskem. Nekatere letalske lete so morali preusmeriti, saj so bile prekinjene telekomunikacije na čezpolarnih poletih. Deloma so bile prekinjene satelitske TV in radijske povezave, na Marsu pa je taisti izbruh uničil znanstveni inštrument Martian Radiation Environment Experiment na vesoljski misiji Mars Odyssey.

Astronavti na Mednarodni vesoljski postaji so se morali zaščititi pred škodljivim sevanjem, ki je spremljalo izbruh. Seveda so se na nebu bleščali polarni siji, ki so jih opazili v Sredozemlju ter celo v Teksasu in na Floridi.