Spika, junij 2022

Noči so vse krajše, dnevi pa vse daljši, zato vas tudi v junijski Spiki še naprej spodbujamo, da opazujete Sonce, saj se Wolfovo število, ki odraža njegovo aktivnost, dviguje visoko nad 100. Matej je namreč dobil priložnost, da testira H-alfa filter za opazovanje Sonca COMBO Quark, ki je namenjen lastnikom teleskopov tipa Schmidt-Cassegrain, Maksutov in dolgogoriščnih refraktorjev. Poglejte, kako svoj kvalitetni nočni teleskop spremenite še v odličnega solarnega.

V rubriki kje so naši astronomi tokrat predstavljamo Marušo Bradač, ki se je vrnila iz tujine in na Fakulteti za matematiko in fiziko v Ljubljani ustanavlja mednarodno raziskovalno skupino, ki se bo ukvarjala z mladim vesoljem. Za svoj projekt je na razpisu dobila denar iz Evropskega raziskovalnega sveta. Njihovo glavno opazovalno orodje bo kar novi vesoljski teleskop James Webb, zato si lahko obetamo vrhunske rezultate. Velika reč za Marušo, še večja za Slovenijo!

Zdaj imamo v Sloveniji tri močne skupine. Ena sodeluje z Eso pri misiji Gaia, druga se ukvarja s črnimi luknjami, tretja pa z mladim vesoljem in nastankom prvih galaksij. Samo upamo lahko, da bo od vsega tega možganskega trusta kakšna drobtinica padla tudi nam bralcem, ki ljubimo vrhunske članke vrhunskih strokovnjakov.

Ko že govorimo o vrhunskih dosežkih, ne moremo mimo lunatikov, ki so pripravili že 90. nadaljevanje serije o Luni. Ja, 90 deljeno z 11 je 8 in ostanek 2 in prav toliko let in mesecev že neprekinjeno beremo o zanimivostih naše vesoljske sosede izpod peresa SandijaBandija in izpod kamere Petra Oberča. Čestitke obema, še posebej tebi, Peter! Že veš, zakaj, vi pa boste izvedeli, ko v roke dobite Spiko.

Objavljamo poročila naših opazovalcev majskega Luninega mrka. Poglejte, kaj ste prespali, ker ste bili prepričani, da bo vreme slabo. Tu so seveda še vse stalne rubrike, ki jih bomo tokrat preskočili, da nekaj presenečenja ostane tudi za petnajstega, ko bo v vaših poštnih nabiralnikih pristala nova Spika.     

Kot zanimivost lahko za konec uvodnika dodamo še, da je v Sloveniji priljubljen Moj prvi zvezdni atlas (Mein erster Sternatlas) izšel tudi v nemškem jeziku. To pa je dosežek!

Kazalo junij 2022:

245 novice
254 kje so naši astronomi? Intervju: Maruša Bradač
255 novice: Projekt ERC za našo Marušo Bradač
256 Astronomija v naših šolah (XI)
258 filozofija astronomije: Kozmologija niča
260 efemeride za julij
268 Spikin izziv: Kako in kje iskati NLC-je?
271 Lunin mrk 16. maja 2022
Enodejanka Veseloigra Lune: Skrivanje ob zori, 271
Lunin mrk z mladim sodelavcem, 272
Popolnoma delni Lunin mrk, 274
Popolni Lunin mrk iz okolice Novega mesta, 274
Popolni Lunin mrk s Koroške, 275
276 luna in jaz
Lunarni crumble, mali krater, veliki človek in LRO
280 kometi: Komet 19P/Borrelly dvajset let pozneje
281 efemeride/spremenljivke: Mira v maksimumu sija
282 COMBO Quark – H-alfa filter za opazovanje Sonca
285 efemeride: Vidnost rdeče pege v juniju in juliju
286 amaterji: Okrnjena predstava
286 kometi v juniju in juliju