Popolni Lunin mrk ob zori / 16. maj 2022

Posebnost popolnega Luninega mrka v ponedeljek, 16. maja, je ta, da za evropske opazovalce poteka ob koncu noči. Napredujoče vstopanje polne lune v Zemljino senco se začne ob zori in naš satelit je še popolnoma zasenčen, ko zaide v trenutku, ko vzide Sonce.

Ves čas poteka popolne faze se povečuje dnevna svetloba in morda bo težko videti Lunin bakreni disk nizko nad osvetljenim zahodno-jugozahodnim obzorjem. V Srednji Franciji (in tudi v Sloveniji) gre za prvi popolni Lunin mrk po januarju leta 2019, torej ga nikakor ne smemo zamuditi, tudi če bi se zaradi vremenskih razmer morali premakniti kam drugam.

Zgornja karta kaže območja sveta, kjer je ta mrk viden v celoti, preden Luna zaide ali ko vzide. Krivulje in številke pomenijo: (1) začetek vstopanja v polsenco, (2) začetek vstopanja v senco, (3) začetek in sredino popolne faze mrka, (5) konec popolne faze mrka, (6) konec izstopa iz sence, (7) konec izstopa iz polsence. Krivulja za vsako od teh številk kaže obomčja, ko nastopi navedeni pojav.

Kako je popolni Lunin mrk ob zori 16. maja 2022 viden v Sloveniji?

Tudi pri nas v Sloveniji je mrk jutranji in je viden. Polsenčna faza mrka se začne ob 3. uri in 32 minut, začetek delne faze je ob 4. uri in 28 minut, popolna faza se začne ob 5. uri in 29 minut. Luna tega dne pri nas zaide ob 5. uri in 31 minut, torej med popolno fazo mrka. Drugega dela mrka iz naših krajev torej ne bomo mogli videti, ker bo Luna že pod obzorjem.

Za vas pa imamo še en nasvet! Ne pozabite uživati v čudoviti predstavi narave. Ni je lepše fotografije, kot jo naredijo naše oči.