Fotografiranje popolnega Luninega mrka / Popolni Lunin mrk ob zori

Pogosto vprašanje, ki ga dobimo v naše uredništvo se glasi “Kako enostavno fotografiramo lunin mrk?”. Pametni telefoni še niso dovolj sposobni, ko gre za fotografiranje ponoči, toda popolni Lunin mrk 16. maja ima to posebnost, da bo za evropske opazovalce potekal zjutraj ob zori.

Nekaj faz popolnega Luninega mrka.

Nebo bo postajalo vse svetlejše prav do zahajanja mrknjene Lune in tako boste torej lahko še s svojim telefonom ohranili lep spomin na ta dogodek. Vendar nikar ne povečujte preveč, ker vas bo rezultat razočaral. Telefon nekam pritrdite, da se ne trese.


Če želite Luno povečati, da bi videli barve med mrkom, raje uporabite klasični fotoaparat, ker ima za to primernejšo optiko. Ne pozabite, da je Luna na nebu majhna, zato je za snemanje podrobnosti – kraterjev, morij ali gorskih verig – in za poudarek bakrenih barv ob mrku nujno imeti zoom ali teleobjektiv z vsaj 100 do 200 milimetri goriščne razdalje.Pritrdite fotoaparat na fotografski stativ, da se med osvetljevanji ne bo tresel, saj ob popolni fazi mrka časi osvetlitev lahko trajajo več sekund. Če imate žični ali elektronski daljinski sprožilec, boste fotografski aparat lahko sprožili, ne da bi se ga dotaknili. Pomislite predvsem na to, da izostrite sliko na Luninem robu in da izklopite samodejno izostritev. Da je ne bi po nesreči vključili, jo prelepite z lepilnim trakom. Lahko sicer uporabite avtomatiko, toda boljše je ročno (manualno) upravljanje, tako da najprej naredite nekaj poskusnih posnetkov z različnimi časi osvetlitve, zaslonko in občutljivostjo.

Enostavna fotografija popolnega Luninega mrka.

Kam namestimo fotoaparat med fotografiranjem Lininega mrka?

Nasvet: močnejši kot imate teleobjektiv, tem krajše mora biti osvetljevanje, sicer bo še samo vrtenje Zemlje povzročilo zmazano sliko Lune. Če se hočete temu izogniti, morate aparat namestiti na ekvatorialni pogon, ki bo »uravnovesil« vrtenje Zemlje, a zato postane vse skupaj bolj zapleteno.

Fotoaparat na trdnem stojalu in fotografija rdečo obarvane Lune.
Fotoaparat na trdnem stojalu in fotografija rdečo obarvane Lune.

Na začetku naredite več poskusov z osvetlitvijo, odprtino zaslonke in občutljivostjo (ISO). Kakor hitro bo več kot 50% Lune zasenčene, podaljšajte osvetlitev, da bi se videle barve delov Lune, ki so še v senci. Če vam aparat omogoča, posnemite slike v načinu RAW, ne JPG, da bi lahko kasneje izvlekli več podrobnosti pri obdelavi s programom Lightroom.

Za vas pa imamo še en nasvet! Ne pozabite uživati v čudoviti predstavi narave. Ni je lepše fotografije, kot jo naredijo naše oči.