Spika, maj 2022

Majska Spika je prelomna zaradi dveh stvari. Naša rubrika filozofija astronomije slavi 50. nadaljevanje. Ja, res je. Ta poglobljena študija zgodovine in moderne astronomije je z nami že več kot štiri leta! Njen avtor, naš stalni sodelavec Milan Balažic, je z njo zaoral ledino v temo, ki smo jo doslej v slovenski literaturi poznali zgolj površno. Upam, da jo z veseljem prebirate tudi vi!

Druga prelomnica pa je objava prve resne raziskave, ki je nastala s pomočjo našega observatorija v Čilu pod okriljem projekta GOChile. In kaj je lepšega kot to, da je avtor mladi maturant celjske gimnazije Dejan Kokanović. Poglejte, kako je raziskal oddaljeni eksoplanet WASP-19b.

In nič manj pomemben ni prispevek Pavla Gartnerja, v katerem ta naš astronomski inovator opisuje, kako je nadgradil in izboljšal refraktor William Optics RedCat 71. Njegove rešitve uporabljajo številni amaterji po vsem svetu. Pavle je na koncu prispevka dodal še galerijo, ki nazorno kaže, kakšna vesoljska čudesa je mogoče posneti s to opremo.

V Spikinem izzivu pa vas tokrat pošiljamo globoko v vesolje. V resnici najgloblje, kot je s povprečno amatersko opremo sploh mogoče – do oddaljenega kvazarja 3C 273 v Devici. Mi smo vam pripravili pot, na vas pa je, da se odpravite po njej.

Tudi Tone je tokrat didaktičen. Pokaže nam, kako se z dvema atlasoma, lastnimi skicami in veliko brskanja po spletu loteva opazovanja šibkih kometov. Če hočeš ujeti te vesoljske popotnike, se moraš kar malo potruditi.

Seveda so tu še vse stalne rubrike, ki popestrijo revijo in vas seznanjajo z novimi spoznanji iz sveta astronomije. A najpomembneje je, da lunatiki še niso obupali in nam vsak mesec že 89-ič po vrsti predstavljajo našo najbližjo vesoljsko sosedo. Če nimate znanja in volje, da bi se spopadli z izzivi projekta GOChile, če nimate teleskopa, da bi si ogledali oddaljeni kvazar, pa je za našo Luno dober že vsak optični pripomoček in prav to je njena največja vrednost!

Kazalo maj 2022:

197 novice
208 Astronomija v naših šolah (X)
210 filozofija astronomije: Velike sitnosti z Velikim pokom
212 efemeride za junij
Večerno nebo v juniju, 212
Sonce in Luna v juniju, 218
Planeti v juniju, 219
220 Spikin izziv: kvazar 3C 273 v Devici
222 kometi: Dve skici, dve zgodbi
224 Spikin izziv: rešen: Galaksiji NGC 4631 in NGC 4656
225 iz zgodovine: Dva Hermana iz srednjega veka
226 luna in jaz: Brez glave inu repa
230 astronomska oprema: Zimske radosti z velikim mačkom
233 galerija: Pavle Gartner
236 projekt GOChile: Moja raziskava eksoplaneta WASP-19b
238 kometi v maju in juniju
239 zanimivosti: Nebeška palača