Javna opazovanja kometov v Sloveniji

Kljub temu, da komet ISON predstave na našem jutranjem nebu ne bo pripravil še vedno organiziramo številna javna opazovanja? V družbi številnih ljubiteljev astronomije bodo opazovanje svetlega kometa Lovejoy, planeta Jupiter, Marsa … nadvse zanimiva. Pridružite se nam!

Seznam javnih opazovanj

• Revija Spika in Portal v vesolje organizirata brezplačno opazovanje kometa Lovejoy ter planetov Jupiter in Mars ter številnih drugih objektov.
Opazovanje bo v noči v noči iz 6 na 7. december 2013 od 21. ure  naprej vse do vzhoda Sonca! Poleg vizualnih opazovanj bo prikazana še uporaba CCD kamere G2-8300 in filtrov. Opazovanje kometa Lovejoy bo možno zjutraj!

Parkirišče je ob glavni cesti, dostop za obiskovalce možen samo peš, tistim z opremo dostop omogočen do mesta opazovanja. Za električno energijo bo poskrbljeno. Dodatne informacije dobite tudi na 031 733 225.

ison-opazovanje-spika-jance
Lokacija javnega opazovanja na Jančah! S klikom na sliko si odprite Google maps za natančno lokacijo.

 Tabor ISON
V petek/soboto (6./7. december 2013) bomo na Gimnaziji Jožeta Plečnika izpeljali, če bo vreme dopuščalo, srečno upamo, da ne bo preobilice snega, mali astronomski tabor, ki bo posvečen opazovanju kometa ISON na Krimu. Zvečer bomo od 20h do 23h opazovali globoko vesolje in nato v planinski koči na Krimu počivali do sobote do tretje ure zjutraj in nato lovili komet ISON. Kdor želi, se nam lahko pridruži. V koči na Krimu imajo skupna ležišča, če boste želeli, si jih lahko rezervirate. Boris Kham, Gimnazija Jožeta Plečnika Ljubljana

• Javno opazovanje kometa ISON
Za poslušalce in ostale ljubitelje radia Ognjišče bomo v okviru oddaje Zanimivosti nočnega neba v nedeljo 8. decembra 2013 od 3h (seveda zjutraj) naprej na Kureščku organizirali opazovanje kometa ISON. Vabljeni! Boris Kham, Radio Ognjišče