Odštevamo! Zdaj gre zares! Komet ISON se bliža Soncu!

Avtor: Matej Mihelčič (4. del)

Še nekaj dni nas loči do perihelija. Kakšno predstavo nam pripravlja komet ISON pa še danes točno ne vemo. Kometu se je sij do začetka novembra okrepil na približno 8,5. magnitudo (14. novembra smo na kometu zasledili izbruh) in je po napovedih zaostajal za dobro magnitudo. V tem obdobju je nastalo kar nekaj lepih fotografij kometa z izrazito zeleno komo in vse daljšim, a še šibkim repom. Naj poudarimo še enkrat, po napovedih bo komet najsvetlejši nekje med 20. novembrom in 20. decembrom 2013!

komet-ison-november-rep
Barvna fotografija kometa ISON na jutranjem nebu, posneta v začetku novembra. Foto: Rolando Ligustri

Zadnje novice, ki se navezujejo na komet ISON:

Danes pa za nekakšen zaključek naših napovedi prihoda kometa ISON v perihelij poglejmo še nekaj zanimivosti okrog njegovega repa. Znan nemški astronom Uwe Pilz je že pred časom s posebnim simulacijskim programom, imenovanim cmtTail, predvidel razvoj repa kometa ISON v dneh okrog perihelija. Procesi sublimacije na kometu bodo zaradi močnega segrevanja Sonca takrat na višku. Po njegovo lahko pričakujemo rep dolžine tudi do 40 stopinj!? Kot je razvidno iz simulacijskih slik, bo rep kometa ISON ob samem periheliju zelo ovit, kratek in kompakten, kasneje, v dneh po periheliju pa se bo verjetno razvil v pravo »pahljačo«, ki bo krasila naše jutranje nebo. Naj vas še enkrat spomnimo, da ob samem periheliju (28. november 2013) ne pozabite spremljati fotografij vesoljskih sond SOHO, STEREO in SDO! Slike so zbrane in dostopne tudi na naslovu astronomska-revija-spika.si/slike-komet-ison-soho-stereo-sdo! Več na to temo smo zapisali v septembrski Spiki.

Razvoj repa kometa ISON od 29. novembra do 5. decembra 2013. Črna črta na sliki predstavlja 5 stopinj.

komet-ison-animacija-rep
Razvoj repa?! Avtor: Uwe Pilz

Bo komet ISON podoben kometuC/2006 P1 (McNaught) iz leta 2007? Kot zanimivost si poglejmo dve fotografiji. V belem okvirčku je fotografija kometa McNaught, ki sva jo s Tejo Fabjan posnela januarja 2007 iz Nanosa, 8 dni pred perihelijem. Komet, ki je takrat drvel v bližino Sonca, sva vizualno komaj našla v večerni zarji.  Predstava je bila takrat za nas na severni polobli končana, za srečkote na južni polobli pa se je šele dobro pričela! Komet se je po periheliju v drugi polovici januarja razvil v pravi veliki komet z repom dolžine več kot 35 stopinj in najvišjo ocenjeno magnitudo -5,5. Mogoče še podatek: komet McNaught je bil ob periheliju oddaljen 25.544.434 kilometrov, komet ISON pa bo zgolj 1.860.997 kilometrov!

komet-McNaught-ison
Komet McNaught je opazovalcem na severni polobli (v okvirčku) ponudil bledo predstavo, zablestel pa je po prehodu perihelija na južni polobli!

V Sloveniji bo v dneh okrog perihelija kar nekaj javnih opazovanj kometa ISON . Revija Spika in Portal v vesolje organizirata več brezplačnih velikih javnih opazovanj . Javna opazovanja bodo 23. in 24. novembra 2013 od 3. ure zjutraj naprej do v vzida Sonca, 7. decembra 2013 od 3. ure zjutraj naprej do vzida Sonca in pa 14. decembra od 3. ure zjutraj naprej do vzida Sonca. Javna opazovanja bomo izvedli na Jančah (792 metrov nadmorske višine), torej ljubljanskem najvišjem vrhu, ki je dostopen z avtom (približno 20 minut od obvoznice). Poskrbeli bomo tudi za elektriko. Točno lokacijo, dodatne  informacije in morebitne odpovedi zaradi slabega vremena so in bodo objavljene na našem spletišču in Facebook profilu.

komet-ison-nebo-december-november
Položaj kometa ISON na jutranjem nebu 23. novembra in 7. decembra 2013 v družbi Merkurja in Saturna po koncu astronomske noči.

Za konec

Upamo, da smo vam prihod kometa ISON v perihelij predstavili z uporabnimi informacijami in dali dodaten motiv za zgodnje vstajanje, opazovanje in fotografiranje. Vaše uspele fotografije nam pošljite na info@astronomska-revija-spika.si, saj pripravljamo veliko Spikino galerijo kometa ISON, sodelujete pa lahko tudi v fotografskem natečaju, ki ga prirejajo ob prvem Tednu astronomije v Prirodoslovnem muzeju v Ljubljani. Vsi, ki boste sij kometa ocenjevali, pa ste vabljeni, da svoje meritve prispevate v bazo COBS.

Ne pozabite pa opazovati še ostalih svetlih kometov, ki jih v tem času na našem nebu ne manjka: Encke, Lovejoy, Brewington in LINEAR! Obširen članek z naslovom Pet svetlih kometov za konec leta vam prinaša vse podrobne informacije. Dostopen je na našem spletišču. Vas morda zanima več o kometih? Na našem spletišču sta objavljena dva zelo poučna članka z naslovom Bližnje srečanje s kometi (I. in II. del) , ki ju je pripravil Jaka Pelan.