Vse oči so in bodo uprte v komet ISON

Avtor: Matej Mihelčič (2. del)

Komet C/2012 S1 (ISON) se je avgusta končno in dolgo pričakovano živ in zdrav le priplazil na naše jutranje nebo. Prve amaterske fotografije kometa po dobrih dveh mesecih in pol premora je 16. avgusta iz Arizone naredil Bruce Gary s svojim 27-centimetrskim teleskopom. Komet je posnel le dobrih 6 stopinj nad obzorjem, njegov sij pa je ocenil na le 14,3 magnitude (trenuten sij kometa ISON). Komet se trenutno giblje (oglej si karto) po jutranjem nebu v ozvezdju Rak, vzhaja dobro uro pred Soncem in zagotovo ni enostaven zalogaj niti za CCD kamere.

O tem, da komet ISON astronomi že zares težko pričakujejo pa ne govorijo le številne fotografije, ki se te dni v vse večjem številu pojavljajo na raznih forumih in elektronskih listah. Za vse navdušence kometa ISON smo v uredništvu pripravili tudi brezplačna atraktivna ozadja.

Komet ISON na jutranjem nebu v začetku septembra 2013.
Pogled na komet ISON te dni še ni nič kaj posebno impresiven. Fotografijo je 7.9.2013 na observatoriju Črni Vrh posnel Herman Mikuž s 60 cm teleskopom in astronomsko CCD kamero.

Tudi NASA se je na prihod kometa dobro pripravila. Z vso svojo razpoložljivo »artilerijo« ga bo namreč preučevala na vsakem koraku. Na posebni infografiki, ki jo je pripravila NASA (za Slovenijo smo jo prilagodili v našem uredništvu), se zelo nazorno vidi potek številnih misij, ki bodo spremljale prihod kometa ISON v našo bližino oz. perihelij.

infografika prihoda kometa ISON v perihelij. Če kliknete na sliko dobite razširjeno infografiko v večji resoluciji!
Infografika prihoda kometa ISON v perihelij z naslovom – Bo komet ISON preživel? S klikom na sliko dobite razširjeno infografiko v večji resoluciji! Avtor: NASA, priredba infografike za Slovenijo: Matej Mihelčič, Spika

BALLOON RAPID RESPONSE FOR ISON (BRRISON)
V septembru in oktobru bo NASA v stratosfero na višino 37 kilometrov (s podobne višine je pred časom s padalom skočil Felix Baumgartner) poslala ogromen helijev balon, ki bo nosil teleskop s premerom 0,8 metra.

BALLOON-RAPID-RESPONSE-ISON
BALLOON RAPID RESPONSE FOR ISON (BRRISON). Foto: NASA

Namen misije naj bi bil preučitev kometa v vidni, ultravijolični in infrardeči svetlobi. S kamero za snemanje v bližnji ultravijolični in vidni svetlobi bodo opazovali sevanje hidroksilnih ionov (OH) s kometa in testirali vplive atmosferske turbulence na optična opazovanja na višinah, ki jih dosežejo baloni. V infrardeči svetlobi pa naj bi izmerili razmerje med ogljikovim dioksidom (CO2) in vodo (H2O) v samem jedru kometa, kar je pomemben podatek za razumevanje izvora kometa.
Bodo pa pri Nasi tekom primarne naloge opazovanja kometa ISON iz balona mimogrede opazovali še komet Encke, Jupitrove lune, asteroida 24 Themis in 130 Elektra, dvojni zvezdi Kastor in Mizar ter našo Luno.

1. OKTOBER 2013 – MIMOLET MARSA
Na svoji poti po notranjih območjih Osnočja bo imel komet ISON 1. oktobra 2013 bližnji mimolet mimo Marsa na oddaljenosti vsega 10,8 milijona kilometrov. Takrat bo ekipa Nase, ki je zadolžena za Mars, kamere na vozilih Radovednež ter Opportunity usmerila proti kometu ISON, iz orbite pa naj bi ga posneli tudi sondi Odyssey in Reconnaisance Orbiter.

pogled-mars-komet-ison-ppportunity
Vozilo Opportunity se potepa nekje po Marsu. Bo pogled na komet ISON iz vozila videti tako? Foto: waitingforison.wordpress.com

19. NOVEMBER 2013 – MIMOLET MERKURJA
Komet ISON bo na mimoletu mimo planeta Merkur opazovala sonda MESSENGER.

STEREO, SOHO, SDO …
10. oktobra bo komet ISON vstopil v vidno polje sonde STEREO (Solar Terrestrial RElations Observatory), v katerem ga bomo lahko opazovali še nekaj časa po periheliju.

komet-ison-STEREO-SOHO-SDO
Komet ISON v inštrumentih Nasinih in Esinih sond za opazovanje Sonca.Zgoraj levo in v sredini je pogled na komet v širokokotnih heliosferskih kamerah sonde STEREO, zgoraj desno in spodaj levo pa v njenem koronograf. Nato sledi pogled na gibanje kometa v inštrumentu za opazovanje v ultravijolični svetlobi EUVI-B, v koronografu Soha. Foto: NASA

Poglejmo podrobneje. Najprej bomo komet ISON videli na širokokotnih heliosferskih kamerah. V polju HI2-A od 10. oktobra do 23. novembra 2013 in v polju HI1-A od 21. do 28. novembra 2013. Na slikah je desno Sonce, ki je videti kot svetel, bleščeč izvor svetlobe.

Na koronografih sonde STEREO bomo komet ISON lahko opazovali v neposrednem periheliju 28. novembra 2013. Napoved gibanja kometa ISON je v koronografu COR2-A (modro), COR1-A (zeleno) za obdobje od 28. novembra (04.00 UT) do 29. novembra (13.00 UT) in v koronografu COR2-B (modro), COR1-B (zeleno) in EUVI-B (oranžno) za obdobje od 26. novembra (06.00 UT) do 30. novembra (00.00 UT). Leta 2011 se je Soncu na vsega 140.000 kilometrov približal tudi dolgoperiodič ni komet C/2011 W3 (Lovejoy). Mimo Sonca je takrat švignil s hitrostjo 540 kilometrov na sekundo in kot eden redkih to zares bližnje srečanje s Soncem preživel. Pogled na koronograf je bil tiste dni več kot veličasten! Le kaj nam bo pripravil ISON?! še podrobnejšo napoved gibanja (10-minutni intervali) kometa ISON so pripravili za polje EUVI-B za 28. november 2013 od 17.50 UT do 20.00 UT.

Tudi SOHO nam bo na koronografih LASCO C2 in C3 ponujal zelo zanimiv pogled na komet ISON. Napoved gibanja v polju LASCO C3 (modro) in C2 (rdeče) je za obdobje od 27. do 30. novembra 2013.

Solar Dynamics Observatory (SDO) bo komet ISON verjetno opazoval v kratki ultravijolični svetlobi, ko bo ta v neposredni bližini Sonca. SDO ga bo lahko spremljal celo pot, tudi za Soncem, vendar pa ta čas ne mogel opazovati Sonca.

Če bo komet mimolet Sonca preživel, ga bomo v obdobju od 1. do 7. decembra lahko ponovno opazovali v polju HI1-A sonde STEREO.

Oglejte si vse slike kometa ISON iz SOHO, SDO in STEREO na enem mestu. Komet bo na slikah mogoče videti samo v zgoraj navedenih datumskih intervalih!

Za konec pa še zanimivo opazovanje. 13. junija 2013 so Nasini strokovnjaki z vesoljskim teleskopom Spitzer in infrardečo kamero opazovali komet ISON. Na slikah so opazili močne emisije ogljikovega dioksida (CO2), ki iz kometa bruhajo z veliko hitrostjo (izbruhi so podobni tistim pri šumeči tabletki v vodi). Ocenili so, da ISON na oddaljenosti približno 500 milijonov kilometrov od Sonca izbruha 1 milijon kilogramov ogljikovega dioksida in 54 milijonov kilogramov prahu na dan! Slike, posnete s Spitzerjem pa so pokazale tudi prašni rep dolžine približno 300.000 kilometrov. Vsekakor ogromne količine za komet s premerom jedra vsega 4,8 kilometra.

teleskopo-spritzer-komet-ison-izbruhi
Na levi fotografiji se vidi prašni rep, na desni pa izbruhe CO2. Merilo na fotografiji (bela črta) je 105 kilometrov. Foto: NASA\JPL-Caltech\JHUAPL\UCF

Dogajanje v našem Osončju bo v prihodnjih mesecih še kako zanimivo in napeto! Upajmo, da se bo komet ISON v prihodnjih tednih lepo razvijal. Le o čem bomo pisal v oktobrski Spiki!? Bomo do takrat prejeli že kakšne vaše fotografije?

Opazovalci pozor: Sredi oktobra bo komet ISON potoval manj kot dve stopinji severno od svetlega Regula (Alfa Leva). Napovedan sij je okoli 10. magnitude. To je odlična priložnost, da ga poiščete tudi tisti opazovalci, ki niste prav vešči v iskanju šibkih objektov.

zvazdna-karta-komet-ison-oktober-regul
Pot kometa ISON na našem jutranjem nebu v ozvezdju Lev. Karta prikazuje položaj kometa od 11 do 19. oktobra 2013.