Komet C/2014 E2 (Jacques) prihaja na severno nebo

Komet C/2014 E2 (Jacques), ki počasi prihaja na severno nebo je odkril brazilski astronom Cristovao Jacques 13. marca na CCD posnetkih narejenih s 45-cm f2,8 teleskopom na observatoriju SONEAR blizu kraja Oliveira v Braziliji.

komet-C2014E2Jacques-MatejMihelcic
Komet Jacques s svojim dolgim repom krasi jutranje nebo v ozvezdju Voznik. Foto: Matej Mihelčič

Komet ni naj kmalu po periheliju v mesecu juliju dosegel okroglo 7. magnitudo (možno, da bo svetlejši?!) in naj bi tako v obdobju poletnih počitnic, ko bo časa za astronomska opazovanje največ viden tudi daljnogledom. Komet se bo iz ozvezdja Kompas (april) počasi mimo ozvezdja Orion premaknil visoko na severno nebo v ozvezdje Perzeja (avgust).

Pot kometa E2 Jacques na jutranjem nebu
Pot kometa E2 Jacques na jutranjem nebu od 25. julija do 20. avgusta 2014. Posamezne rdeče točko so v razmaku približno 5 dni.

V avgustu bo vzhajal okrog polnoči in bo tako viden na jutranjem nebu. Za opazovanja se odpravite na kakšen visok hrib, ki bo imel odprt pogled proti vzhodu.

Komet Jacques s svojim dolgim repom krasi jutranje nebo.
Komet Jacques s svojim dolgim repom krasi jutranje nebo v ozvezdju Voznik. Desno od kometa je znana meglica z oznako IC 405 (angl. Flaming Star Nebula). Foto: Damian Peach

Bo komet Jacques v prihodnjih mesecih dosegel samo 6. magnitudo? Bo mogoče svetlejši? Bo viden na proste oči, kot napovedujejo nekatere optimistične napovedi? Vsekakor ga bo v prihodnjih mesecih vredno spremljati.

Graf meritev sija kometa Jacques
Zbrane meritve sija kometa Jacques v bazi COBS. Graf se dnevno posodablja!

Kometu lahko sij izmerite tudi sami, meritve pa pošiljate v bazo opazovanj kometov COBS, ki je plod slovenskega znanja.