Vesta in Ceres v opoziciji

V aprilu prihajata v opozicijo Vesta in Ceres, na nebu pa ju bomo lahko našli v neposredni bližini planeta Mars. Tukaj vam ponujamo le nekaj osnovih napotkov, več pa si lahko preberete v marčevski Spiki.

Najprej namenimo nekaj besed Vesti. Letošnja opozicija (13. april ob 14. uri) je kar ugodna, saj bo njen sij na meji vidnosti s prostim očesom (5,9 magnitude), dobro pa bo vidna v vsakem binokularju in seveda v vseh teleskopih. Naj vam bo ta podatek izziv, da se odpravite pod nočno nebo! Vesta je v ozvezdju Device. Tudi pritlikavi planet Ceres je aprila (15. aprila ob 8. uri) v opoziciji s Soncem. Letošnja opozicija je dokaj ugodna, saj za opazovanje zadošča že binokular s 50-milimetrskim objektivom. Sij Ceresa v dneh okoli opozicije je namreč 7,0 magnitude. Najdemo ga le nekaj stopinj vzhodno od Veste. Letos imamo srečo, da se Ceres giblje po razmeroma praznem delu neba in ga tako ne bo težko najti tudi manj izkušenim opazovalcem. O tem, kako med zvezdami prepoznamo asteroide in druge objekte, ki razmeroma hitro spreminjajo svojo lego, smo opisali spodaj.

Vesta, Ceres in Mars ter njihova pot med zvezdami.
Na karti je vrisana pot Ceresa, Veste in Marsa po nebu od februarja pa vse do julija 2014.

Iskanja in opazovanja se lahko lotite že s pomočjo Zvezdnega atlasa (priskrbite si brezplačen izvod). V pomoč pri lociranju pa je tu še karta z vrisano potjo objektov. Lahko pa ob prvem opazovanju narišete zvezde v zornem polju in isto območje spet pregledate nekaj dni kasneje. Zvezda, ki se je v tem času premaknila, je eden izmed asteroidov. Isto nalogo je danes enostavneje izvesti z digitalnim fotoaparatom. Dobro je, če je na motoriziranem stojalu, ni pa nujno. Na sliki povprečnega fotoaparata z npr. 70 mm objektivom se bodo na posnetku zagotovo znašli vsi – Vesta, Ceres in pa planet Mars.

Ceres, Vesta, Mars in Spika v ozvezdju Devica.
Ceres, Vesta, Mars in Spika v ozvezdju Devica. Foto: Tunç Tezel

Fotoaparat namestite na stojalo in usmerite v smer neba kjer so Vesta, Ceres in Mars. Nastavite npr. ISO 1600 in ekspozicijo na 20 sekund. Isto polje posnamete čez dan ali dva in premik vseh treh objektov med zvezdami bo verjetno opazen. Zanimiva naloga za vse astronomske krožke po šolah!

Ne zamudite te enkratne priložnosti in si oglejte sinhroni ples dveh najsvetlejših asteroidov po nebu. Če vam uspe kakšna fotografija, pa sliko brž pošljite na uredništvo. Z veseljem jo bomo objavili!