The Martian – Opazovanje Marsa med opozicijo

V nedeljo, 22. maja, je Mars v opoziciji, kar pomeni, da so Sonce, Zemlja in Mars postavljeni v isto vrsto. Zemlja je tretji planet od Sonca in potuje okoli njega po samo malo eliptični tirnici s polmerom 150 milijonov kilometrov. Mars je četrti planet Osončja, njegova tirnica je bolj eliptična, saj se njegova oddaljenost od Sonca spreminja med 207 in 250 milijoni kilometrov. Ob opoziciji je razdalja med Marsom in Zemljo najmanjša, toda zaradi oblike Marsove tirnice se v resnici močno spreminja – od enkratne pa vse do dvakratne! Letos je ta oddaljenost 77 milijonov kilometrov, zato imamo boljše razmere za opazovanje, kot smo jih imeli med štirimi prejšnjimi opozicijami. Sij rdečega planeta je močnejši (magnituda –2) in navidezni premer diska večji.

navidezna-velikost-mars
Navidezna velikost Marsa se bo v naslednjih mesecih izredno hitro spreminja! Slika prikazuje navidezno velikosti Marsa za maj, avgust, september, oktober in december.

To nam olajšuje opazovanje, čeprav mu to noč njegova lega v Škorpijonu ne dovoljuje, da bi se zelo dvignil nad obzorje. S prostim očesom in v daljnogledu Mars ostaja živo oranžne barve. Da bi lahko videli majhen disk in na njem razločili kakšne podrobnosti, potrebujemo teleskop, ki ima objektiv z vsaj 200 milimetri premera. Prav gotovo so tudi v vaši bližini društva in observatoriji, ki bodo ob Marsovi opoziciji organizirali javna opazovanja. Takrat boste lahko prišli do teleskopa večjega premera in odkrili belo pego ledu, ki pokriva Marsov severni pol. Na njem boste lahko opazili tudi bolj ali manj rjavkasta območja. Čim dlje boste opazovali, tem več podrobnosti boste razločili, ker se vam bodo možgani naučili analizirati šibke informacije, ki jim jih pošiljajo oči.

Letos je v Marsovi atmosferi še posebej zanimivo! Prva letošnja fotografija, ki jo je s planetarno kamero in teleskopom v izredno slabih opazovalnih pogojih naredil Matej Mihelčič prikazuje območje okrog Mare Erythraeum. Pa še nekaj zanimivosti, ki jih lahko opazimo na fotografiji. Zelena pika na sliki spodaj desno predstavlja območje pristanka Viking 1 (leta 1979), modra območje pristanka Pathfinder (leta 1997) in rdeča območje pristanka Opportunity (leta 2004). Obširneje bomo o opoziciji Marsa pisali tudi v majski Spiki. Ne zamudite!

mars-opazovanje-teleskop-2016
Mars, kot ga lahko fotografiramo skozi 20 do 30 centimetrski teleskop.

Vsem ljubiteljem rdečega planeta in vsega, kar se vrti okrog njega pa priporočamo ogled filma The Martian.