Misija Juno in amaterski astronomi. Kaj lahko amaterski astronomi prispevamo k razumevanju Jupitra?

V juliju bo Nasino vesoljsko plovilo Juno prispelo k Jupitru (splošni podatki o misiji Juno) in pričelo z raziskovanjem atmosfere tega plinastega velikana. Da bi lahko bolje razumeli atmosfersko dinamiko tega planeta je NASA, k sodelovanju povabila tudi amaterske astronome, katere opazovanje, fotografiranje in preučevanje plinastega velikana zanima. Naj dodamo, da planet Jupiter lahko opazujemo iz domačega vrta, izredno kvalitetna opazovanja in fotografije pa lahko naredimo že z 20-cm teleskopom in dostopno planetarno kamero ASI120. Samo za motivacijo omenimo, da je amaterski astronom John Mckeon s skromno opremo 17. marca 2016 posnel padec telesa v Jupitrovo atmosfero!

Misija Juno tako odpira izredno zanimivo priložnost za amaterje, da si zagotovijo edinstven nabor podatkov visoke ločljivosti iz JunoCam, kar bo še dodatno prispevalo k razumevanju  atmosferske dinamike plinastega velikana Jupitra.

Prav s tem namenom bo med 12 in 13. majem 2016 na observatoriju Côte d’Azur v Nici (Francija) potekala posebna Juno delavnicaJuno Ground-Based Support from Amateurs: Science and Public Impact, An international amateur workshop supported by Europlanet 2020-RI” (program delavnice), katere se bodo udeležili nekateri povabljeni amaterski astronomi iz različnih delov sveta. Med drugim bodo prisotni Damian Peach, Emil Kraaikamp in Christopher Go) ter nekateri poklicni astronomi, ki neposredno sodelujejo pri misiji Juno in raziskavah.

Delavnice v Nici se bo udeležil tudi sodelavec Spike Matej Mihelčič (evropski sodelavec proizvajalca kamer ZWO), ki bo imel predavanje z naslovom “CMOS technology changed the astronomy world”.

Več in podrobneje o sami misiji Juno, kameri JunoCam in njenih podatkih si lahko preberete na posebni spletni strani MISIJA JUNO.

Cilji dvodnevne delavnice v Nici bodo:
– usklajevanje amaterskih opazovanj s podatki, ki bodo zbran v misiji Juno,
– vključevanje amaterskih astronomov, k raziskovalnim skupinam, ki delajo s profesionalnimi teleskopi (cilj je dobiti opazovalce!),
– novosti na področju amaterske planetarne fotografije (kamere, optika, programska orodja, itd.),
– tehnike opazovanj z novimi kamerami, filtri ter ostalimi pripomočki.

Spremljajte našo Facebook stran in ujemite kakšen zanimiv trenutek iz delavnice v Nici.