SMART 2021 – Mladinski Astronomski Raziskovalni Tabor

SMART – Mladinski Astronomski Raziskovalni Tabor je največji astronomski tabor v Sloveniji. Organiziramo in vodimo ga trenutni in bivši študenti astronomije in zagreti amaterski astronomi iz celotne Slovenije in zamejstva. Namen tabora je združevati mlade iz celotne Slovenije in njene okolice, ki jih zanimajo astronomija in sorodne tematike. Seveda je poskrbljeno tudi za popolne začetnike, ki še nikoli uporabljali astronomske opreme. Naš najpomembnejši cilj je v počitniško sproščenem, družabnem vzdušju spodbujati mlade h kreativni, ustvarjalni in raziskovalni dejavnosti. SMART 2021 se bo odvijal med ponedeljkom 2. in nedeljo 8. avgusta 2021 na CŠOD Medved, Medvedje Brdo.

smart-Mladinski-Astronomski-Raziskovalni-Tabor

SMART je namenjen vsem mladim (zadnji razredi osnovne šole, dijaki in študenti), ki vas zanimajo astronomija, fizika, tehnika, fotografija, okoljevarstvo in sorodne vede. Delo v skupinah in raziskovalni projekti so prilagojeni predznanju udeležencev, zato ste dobrodošli tako popolni začetniki kot izkušeni opazovalci. V prvih dneh tabora bomo lahko spremljali še zadnje vzdihljaje meteorskega roja Perzeidov, ki svoj vrhunec doseže le dan pred začetkom tabora, vendar je takrat njihovo opazovanje še oteženo zaradi prisotnosti Lune na nebu.

opazovanje-Mladinski-Astronomski-Raziskovalni-Tabor

Astronomija pa se ne odvija le ponoči. V okviru popoldanski dejavnosti načrtujemo še sklop delavnic, s katerimi bomo pokrili različne astronomsko obarvane tematike, ki pridejo prav vsakemu amaterskemu in profesionalnemu astronomu. Tako si bomo ogledali osnove DSLR fotografije, postopke obdelav posnetkov nočnega neba, planetov in Sonca ter se poizkusili v obdelavi resničnih astronomskih podatkov s pomočjo sistema virtualnega observatorija. Seveda pa poleg vsega astronomskega dogajanja nismo pozabili na zabavo in prosti čas. Dogajanje bomo popestrili z neastronomskim družabnim programom in športnimi igrami na športnem igrišču pred domom.

eksperiment-Mladinski-Astronomski-Raziskovalni-Tabor


Vabimo vas tudi k obisku naše spletne strani, kjer se nahajajo dodatne informacije o taboru in prijavnica. Za vse dodatne informacije ali morebitne nejasnosti smo vam vedno na voljo na elektronskem naslovu smart@adl.si ali info@ad-labod.si in telefonski številki 040/943-248 (Klemen). SE VIDIMO NA SMART-u 2021 😉