Ne zamudite! Prehod Merkurja pred Soncem, 9. maj 2016

V ponedeljek, 9. maja 2016, Merkur prvič po 7. maju 2003 spet potuje pred Sončevo ploskvico. Ob primernih varnostnih ukrepih je mogoče ta pojav v celoti videti tudi iz zahodne Evrope. V srednji Evropi bo prehod potekal med 13:12 in 20:40 po poletnem času. Ko se začne prehajanje, je Sonce skoraj najviše na svojem dnevnem potovanju, torej okrog 60 stopinj nad južnim obzorjem, ko pa se konča, je samo 4 stopinje nad zahodno-severozahodnim obzorjem (pri nas bo zašlo nekaj minut pred koncem prehoda).

Glede na velikost Merkurja, katerega navidezni premer je skoraj 160-krat manjši od Sonca med prehodom, planeta ni mogoče videti s prostim očesom niti s posebnimi očali, ki se uporabljajo ob Sončevih mrkih.

varno-opazovanje-sonca-merkur
Kako varno opazovati prehod Merkurja pred Soncem? Potrebujemo daljnogled ali teleskop z ustreznim filtrom in solarni H-alfa teleksop.

Da bi opazili to čisto majhno piko pred orjaškim Soncem, je potreben daljnoled ali vsaj manjši teleskop s filtrom za varno opazovanje Sonca.
[toggle title=”Kje dobimo opremo za varno opazovanje prehoda?” load=”show”]Filtre in ostalo opazovalno opremo za varno opazovanje prehoda Merkurja lahko kupite v Spikini trgovini. Pohitite in si opremo zagotovite pravočasno! Nakup opreme EuroEMC za varno opazovanje.[/toggle]

Seznam javnih opazovanj Merkurjevega prehoda v Sloveniji

Naslednji prehodi Merkurja bodo vsi vidni iz Evrope in bo do njih prišlo ob naslednjih datumih: 11. novembra 2019, 13. novembra 2032, 7. novembra 2039 in 7. maja 2049.