Opazovanje svetlečih nočnih oblakov – NLC (Noctilucent cloud)

Mesec junij je pravi čas za oprezanje za svetlečimi nočnimi oblaki ob koncu mraka in ob rani zori. Svetleči nočni oblaki se prikažejo okrog poletnega solsticija med obdobjem, ki je tem daljše, čim više ste nad 50 stopinj severne geografske širine, in vse do 65 stopinj severno. Zadnja leta so opazili in fotografirali ta pojav tudi v Sloveniji. Slike, ki jih vidite v tem članku je posnel Gorazd Bizjan iz Medvod.

svetleci-nocni-oblaki-nlc-slovenija
Za to mora biti Sonce med 6 in 16 stopinjami pod obzorjem. Atmosfera nad vami je takrat potopljena v Zemljino senco, toda če opazujete proti obzorju, pod katerim je Sonce, lahko občudujete, če so seveda na nebu, svetleče nočne oblake. Ker so zelo visoko – od 75 do 90 kilometrov – jih lahko Sonce še vedno neposredno obseva. Podobni so velikim, od neba svetlejšim valovom in fotografija z osvetlitvijo nekaj sekund še poudari njihovo lepo modro obarvanost. Raziskovalci menijo, da jih sestavljajo mikroskopski delci, veliki 50 nanometrov, kar je dvajsetina mikrometra (debelina lasu je povprečno 50 mikrometrov in je torej 1000-krat večja).

svetleci-nocni-oblaki-slovenija
Ti delci naj bi bili večinoma posledica razpadanja meteorjev, do česar pride v glavnem na tej višini. Vodna para, ki je v tej plasti atmosfere (mezosfera), naj bi se ob stiku z njimi zgostila in oblikovala ledena zrnca, ki odbijajo Sončevo svetlobo. Zaradi vedno večje obremenitve z ledom naj bi ta zrnca počasi padala in postala najbolj vidna na višini okrog 83 kilometrov, kar je povprečna višina svetlečih se nočnih oblakov na severni polobli.