FORNAX astronomske montaže

Marca smo na povabilo Benca Sarija obiskali proizvajalca astronomskih montaž FORNAX iz sosednje Madžarske. Podjetje FORNAX proizvaja v Spiki že predstavljeno izredno kvalitetno in med amaterji vse bolj priljubljeno potovalno montažo LighTrackII, stoji pa tudi za izredno uspešnim projektom HATNet, v okviru katerega odkrivajo oddaljene eksoplanete. Seveda smo se na povabilo z največjim veseljem odzvali in brez oklevanja podali na skoraj 500 kilometrov dolgo pot, da pokukamo v zakulisje astronomskih montaž FORNAX. Kot boste lahko prebrali v nadaljevanju, je bilo prav zanimivo. Podjetje FORNAX ima svoj sedež in proizvodnjo v majhni vasici Pécel v vzhodnem predmestju Budimpešte.

pal-sari-fornax

Že na dvorišču nas z nasmejanimi obrazi pričakata Pal Sari, ustanovitelj podjetja in njegov sin Bence Sari. Po nekaj uvodnih besedah se hitro podamo v proizvodne prostore, kjer smo si res detajlno pogledali vse faze njihovega dela. Pal Sari je po izobrazbi in poklicu strojnik, po duši pa amaterski astronom. »Pred 20 leti sem ustanovili podjetje za razvoj in proizvodnjo astronomske opreme. Naš glavni cilj je proizvodnja kvalitetnih astronomskih montaž, a v naši ponudbi lahko najdete tudi drugo astronomsko opremo oziroma dodatke, ki jih potrebujemo v astronomiji, « navdušeno razlaga Pal. »Poleg zasebnih projektov pa smo aktivno vključeni tudi v prestižne znanstvene projekte, kot so HATNet (Hungarian-made Automated Telescope Network) in BlackGem. Naši stranki sta na primer univerzi Harward in Princeton. Naše montaže pa uporabljajo astrofotografi širom po svetu in mnogi so bili za svoje astronomske fotografije tudi nagrajeni. Našteto vsekakor govori o naši kvaliteti!« Podjetje je Pal Sari ustanovili leta 2002, a sama proizvodnja za povsem druge namene se je začela že v zgodnjih 90-ih. Pal se spominja: »Prvo montažo sem izdelal leta 1996 za mojo osebno uporabo, prva komercialna montaža za prodajo z imenom FORNAX 50 pa je bila narejena leta 1998. Danes za komercialni trg proizvajamo nemške ekvatorialne montaže FORNAX 51, FORNAX 100 in FORNAX 150, Bence pa je leta 2014 nadgradil mojo montažo FORNAX 10, ki sem jo zasnoval leta 2008, s povsem novim oblikovanjem ter izredno natanč- nim sledenjem. Tako je nastala zelo priljubljena potovalna montaža LighTrack II

bence-sari-lightrack

Poglejmo še malo bolj podrobno znanstvene projekte, na katere je Pal upravičeno zelo ponosen. »Projekt HATNet (Hungarian-made Automated Telescope Network) je v svetu že izredno dobro poznan, saj je zelo uspešen. Do septembra 2016 so v okviru projekta, ki ga vodi univerza v Princetonu, odkrili že 60 eksoplanetov. FORNAX je za ta projekt izdelal posebne viličaste montaže in izredno domiselno izvedene kompaktne observatorije. Projekt, ki je popolnoma avtomatiziran, deluje že od leta 2003. Opazovalne postaje so postavljene na najboljših astronomskih lokacijah po svetu. Tista na Kitt Peaku v Arizoni trenutno ne obratuje. Za Whipple Observatory v Arizoni smo izdelali pet montaž, dve za na Mauno Keo na Havajih, v Las Campanasu v Čilu so štiri montaže, dve sta v Namibiji in dve v Siding Springu v Avstraliji. Vse omenjene observatorije smo tekom preteklih let postopno dopolnjevali z vse boljšo in boljšo opremo. HATNet je trenutno drugi najbolj uspešen projekt za iskanja eksoplanetov. Med odkritimi imamo tudi enega rekorderja HAT-P-1-B je do sedaj največji odkriti eksoplanet.

hat-projekt-fornax

Projekt HAT PI pa bo zagotovo še en mejnik v naši zgodovini. Teleskop bo zgrajen iz 63 natančno poravnanih optičnih cevi in bo v natanko 30 sekundah posnel celotno nebo. Postavljen bo na lokaciji v Čilu.« Ja prav ste prebrali! S projektom HAT-PI bodo odkrivali asteroide, eksoplanete okrog svetlejših zvezd, nove in svetle izbruhe sevanja gama.

hatpi-projekt-fornax

Pri Fornaxu pa začenjajo še en izredno zanimiv in lahko bi rekli neverjeten projekt! »Projekt BlackGEM bo sestavljalo kar petnajst 65-centimetrskih teleskopov na nemški ekvatorialni montaži FORNAX 200, ki bodo postavljeni na ESO-vem observatoriju La Silla v Čilu. Z veliko kamero bodo naenkrat pokrili kar 2,7 stopinje velik krog neba pri ločljivosti 0,56 ločne sekunde na slikovni element! Gre torej za širokokotni slikovni sistem, ki bo prvenstveno namenjen iskanju vidne svetlobe, ki se izseva pri združitvi dveh nevtronskih zvezd ali črnih lukenj. Nekaj ur pred izsevanjem vidne svetlobe pa se pri teh kolosalnih dogodkih izseva močno gravitacijsko valovanje, ki bi ga lahko zaznali z gravitacijskim detektorjem, kot je na primer LIGO. BlackGEM naj bi začel z opazovanji nekje proti konca leta 2017, za začetek pa bodo operativni trije teleskopi.«

blacgem-projekt-fornax

Zdaj smo vas že prepričali, da podjetje FORNAX torej ni le »še eno v vrsti podjetij, ki izdelujejo amatersko opremo«. Našteti projekti, pri katerih tvorno sodelujejo, samo potrjujejo, da tudi za vsakim komercialnim produktom podjetja FORNAX stoji veliko znanja in bogate izkušnje. »Naše montaže so narejene iz zelo kakovostnih materialov, naši produkti pa imajo zelo dobro razmerje med ceno in kvaliteto. Potovalna montaža LighTrack II pa se na trgu v svojem razredu ponaša z najmanjšo napako pri sledenju. Če nam zaupajo ugledne organizacije, nam zagotovo lahko tudi vi!« za konec malce marketinško doda Pal.

fornax-german-montaze

Naš obisk smo zaključili z zelo okusnim tradicionalnim madžarskim kosilom, ki ga je pripravila Palova žena, mimogrede pa pokramljali še o tem in onem in bilo je prav prijetno. Po kosilu nam je Pal razkazal še svoj zanimiv vrtni observatorij, ki stoji ob njegovem ribniku. Kot pa pravi zaradi bližine Budimpešte nima ravno dobrih opazovalnih razmer, a kljub temu s kamero ASI178 zelo rad raziskuje naše Osončje, pa tudi globoko vesolje, če razmere to dopuščajo.

BenceSari-PalSari-fornax-montaze
Pozno popoldan smo se poslovili in se odpravili proti centru Budimpešte, Pal in Bence pa sta se vsa polna delovne vneme vrnila nazaj v proizvodne prostore, saj morajo s svojo ekipo še pravočasno dokonč ati opremo za projekt BlackGEM. Za konec pa še tale zanimiva zaključna misel. Na vseh naših mednarodnih obiskih spoznavamo, da smo Slovenci premalo ponosni na svojo revijo, saj nam jo zavidajo prav vsi po vrsti!