Poiščite Lunina morja s prostim očesom

Medtem ko potrebujemo teleskop ali vsaj daljnogled, da na Luni odkrijemo in določimo številne kraterje in gorske verige, za prepoznavanje večjih morij zadostuje prosto oko. Z »morji« so prvi astronomi, ki so kartirali naš naravni satelit, poimenovali širne planjave, v resnici razlitja lave, ki so jih povzročili padci večjih meteoritov.

Kdaj Luno opazovati?

Lunina morja

Morja se zdijo v glavnem bolj gladka in temnejša kot okolica in lahko se naučite, da jih prepoznate tako podnevi kot ponoči ob različnih menah. Če začnemo z mlajem, je navadno treba počakati tri dni, da sredi mladega srpa vidimo ovalno pego Morja kriz.

Četrti dan osvobodi terminator – to je črta, ki na Lunini krogli ločuje noč od dneva – Morje rodovitnosti, ki leži pod Morjem kriz; med njima je lepo vidna svetlejša ožina.

Šesti dan se razkrije več pomembnih morij in lahko jih že popoldne poiščemo na Luninem prvem krajcu, ki pluje še po modrem nebu: od juga proti severu vidimo Morje nektarja, Morje tišine, po katerem sta se leta 1969 sprehajala Neil Armstrong in Buzz Aldrin, in Morje jasnosti, katerega leva obala je še potopljena v noč.

Deveti dan po mlaju, potem ko terminator osvobodi veliki krater Kopernik, tvorijo Morje oblakov, Morje otokov in Morje par med sabo stikajoče se bolj ali manj okrogle temne lise na jugu okrogline velikega Morja dežja, ki enajsti dan počasi prihaja iz noči. Tega dne vidimo tudi Morje vlažnosti na južni polobli Lune in tik nad njim Prepoznano morje.

Velikanska temna površina, ki se zdaj začne kazati izza terminatorja, je Ocean neviht, ki ga v celoti vidimo samo ob ščipu, štirinajsti dan po mlaju. Na severu Lune pa od devetega dne dalje opazimo tudi sivo, podolgovato površje Morja mraza, vendar to ni tako temno in s prostim očesom ni tako lepo vidno kot druga morja.

Po ščipu se našteta morja spet potapljajo v noč po istem zaporedju, kot so se pojavljala. V spodnji tabeli lahko vidite, kdaj in kje iskati Luno na nebu glede na njeno fazo in ne glede na to ali je dan ali noč.

Da na Luni odkrijemo in določimo številne kraterje in gorske verige, za prepoznavanje večjih morij zadostuje prosto oko.