Spikin izziv: Opazovanje Merkurja / Oktobra je Merkur viden ob zori

Danes vam zastavljamo zelo preprosto vprašanje! Kolikokrat ste opazovali planet Merkur? Vaš odgovor se bo verjetno glasil zelo malokrat ali pa še sploh nikoli. Čas je za spremembo. 🙂 V oktobru se ponuja odlična priložnost za opazovanje tega majhnega in redko opazovanega planeta.


Do ponedeljka, 24. oktobra, je najboljše obdobje letošnjega leta za opazovanje Merkurja ob zori. Prvi planet v Osončju potuje okoli Sonca na povprečni oddaljenosti šestdeset milijonov kilometrov. To pomeni, da ga z Zemlje vedno vidimo na istem območju neba kot Sonce. Od njega se nikoli navidezno ne oddalji za več kot 28 stopinj. Ko ga torej lahko vidimo, sije vedno v večjem ali manjšem mraku, kar ne olajša njegovega iskanja.

Poskušajte najti Merkur do njegovega srečanja z zelo ozkim srpom stare Lune, do katerega pride v ponedeljek, 24. oktobra, ob zori, nad oddaljenim in čistim vzhodnim obzorjem. Sredi meseca vzhaja planet okrog poldrugo uro pred Soncem.

Če dodamo še dejstvo, da se ne pojavlja vedno najbolj ugodno vzhodno ali zahodno od Sonca, ker moramo računati z naklonom njegove tirnice na ekliptiko in obzorje, je razumljivo, da je ta planet redko videti pod zares dobrimi opazovalnimi razmerami, in da ne govorimo o vremenu! Oktobra lahko pričakujemo nekoliko bolj stabilno vreme in tako bo priložnosti za opazovanje več.

Zato vas vabim, da izkoristite letošnja oktobrska jutra in ga poiščete nad vzhodnim obzorjem. Njegov sij se iz dneva v dan povečuje in sredi meseca vzhaja poldrugo uro pred Sonce.