Plinasti velikan - Jupiter. Foto: Damian Peach

Predstava planeta velikana – Jupiter 2015

6. februarja 2015 je v opoziciji plinasti planet velikan Jupiter. V dneh okoli opozicije je njegov navidezni premer največji, prav tako sij. Od Zemlje bo oddaljen 4,21 astronomske enote kar je približno 629.870.000 kilometrov. V času opozicije in nekaj prihodnjih tednov je planet najbolj primeren za opazovanje, saj nam je najbliže, viden pa je vso noč – vzhaja zvečer, najviše na nebu je okoli polnoči, zahaja pa zjutraj.

Karta prikazuje kako najdem planet Jupiter na nebu?
Karta prikazuje približen položaj planeta Jupiter na našem nebu v februarju 2015.

Jupiter bomo v letošnji opoziciji lahko opazovali na meji med ozvezdjema Lev in Rak. Na nebu ga prav gotovo ne bomo mogli zgrešiti, saj bo sijal z magnitudo -2,6, kar je celo več od najsvetlejše zvezde na nebu, Sirija. Planet Jupiter lahko opazujemo že z navadnim lovskim daljnogledom. Pogled skozenj nam bo razkril njegove štiri najsvetlejše lune – Io, Evropo, Ganimeda in Kalisto. Če bomo planet opazovali večkrat, bomo opazili, da se njihova lega spreminja, od časa do časa pa se nam katera tudi skrije za planet.

Jupiter skozi majhen telekop
Že pogled skozi navaden daljnogled (priporočamo da je na stojalu) ali majhen teleskop nam pokaže štiri najsvetlejše Jupitrove lune ter najizrazitejše pasove v atmosferi planeta. Poizkusite! Foto: Matej Mihelčič

Za večje podrobnosti in zares nepozabno predstavo pa potrebujemo vsaj srednjevelik teleskop in dobre opazovalne pogoje. Planetov navidezni premer bo v času opozicije okoli 47 ločnih sekund. Na njegovem površju bomo tako lahko opazovali številne temnejše pasove, svetle in temne lise, pa tudi prehode lunic pred ploskvico planeta oziroma potovanje njihovih senc. Planet Jupiter pa lahko tudi fotografiramo. S posebnimi tehnikami fotografiranja in obdelavo slik lahko dobimo izjemne rezultate. Za fotografiranje so najbolj primerni teleskopi, ki v kombinaciji z Barlowo lečo dajo skupno gorišče npr. 6000 mm ali več. Za zajem slike se v tem primeru najbolje obnesejo posebne planetarne kamere ASI120MM, za začetek pa bo dovolj že vaš pametni telefon. Za osnovno obdelavo planetarnih fotografij se največ uporablja brezplačni program Registax

Opazujmo in fotografirajmo planet Jupiter
V odličnih opazovalnih pogojih nam že dostopen 20-cm teleskop pokaže neverjetne podrobnosti! Jeremy Perez je skico planeta Jupiter narisal pri 240 x povečavi (levo zgoraj),  Jha  pa ga je fotografiral s kamero ASI120MM pri gorišču 5000 milimetrov.

Seveda pa bomo lahko spremljali tudi vrtenje planeta okoli osi, saj se vrti izredno hitro. Okrog svoje osi se zavrti v 9 urah 55 minutah! Če bomo redno opazovali na primer znamenito Rdečo pego, bomo to vrtenje zlahka zaznali. Kdaj je najbolje vidna Rdeča pega v februarju? Katere lune lahko opazujemo? V januarski Spiki, na strani 32 smo objavili posebno tabelo, ki vam bo v veliko pomoč pri opazovanju. Če bomo planet Jupiter snemali s planetarno kamero bomo lahko kasneje sestavili tudi zanimiv film vrtenja, kot ga je Damian Peach.