Prehod Merkurja pred Soncem v ponedeljek, 11. novembra 2019!

V ponedeljek, 11. novembra, bo Merkur prvič po 9. maju 2016 spet potoval prek Sončeve ploskvice. Ob primernih varnostnih ukrepih je v Evropi mogoče opazovati večino pojava. Prehod ali tranzit bo potekal med 13:35 in 19:04 po zimskem času in bo torej v osrednji Evropi viden, vse dokler Sonce ne bo zašlo. Ob začetku prehoda je Sonce že prešlo poldnevnik skoraj 25 stopinj nad jugozahodnim obzorjem. Na sredini prehoda, ob 16:20, ko Merkur prehaja praktično prek središča Sončevega diska, je naša zvezda samo še približno deset stopinj nad jugozahodnim obzorjem. Malo več kakor uro pozneje je Merkur še vedno mogoče videti kot majhno črno piko na bleščečem ozadju Sonca, ki zahaja pod jugozahodno obzorje.

Glede na Merkurjevo navidezno velikost, ki je 195-krat manjša od Sončeve, prehajanja ne moremo opazovati s prostim očesom ali samo z očali, kot so potrebna za opazovanje Sončevega mrka. Potrebujemo daljnogled ali teleskop s posebnim filtrom, da razločimo to majceno piko na Sončevem disku. Predlagamo, da v ponedeljek, 11. novembra ne zamudite prehoda Merkurja pred Soncem, ker bodo trije naslednji prehodi Merkurja vidni o šele 13. novembra 2032, 7. novembra 2039 in 7. maja 2049. V naslednjih dneh vam bomo pripravili tudi članke v katerih bomo opisali postopke in opremo za varno opazovanje.

Glede na Merkurjevo navidezno velikost, ki je 195-krat manjša od Sončeve, prehajanja ne moremo opazovati s prostim očesom ali samo z očali, kot so potrebna za opazovanje Sončevega mrka.