Sky-Watcher EQ8 montaža za zahtevnejše uporabnike

Med astronomi amaterji po vsem svetu, ne samo v Sloveniji, so izredno priljubljene montaže kitajskega proizvajalca Sky-Watcher, predvsem modeli EQ5 in EQ6, ki roko na srce ponujajo odlično razmerje med kakovostjo in ceno. Lahko bi celo rekli, da je ravno Sky-Watcher s svojimi dostopnimi in kvalitetnimi montažami povzročil pravi svetovni razcvet amaterske astronomije in s tem seveda tudi same astrofotografije. Z uporabo montaž EQ5 in EQ6 pa, če smo ljubitelji kakšnega večjega teleskopa, hitro trčimo v tehnično omejitev – priporočeno nosilnost montaže. V praksi to pomeni, da smo z uporabo montaže EQ6 omejeni na morda največ 20 kilogramov koristne teže, pa že to je za astrofotografijo skrajna kritična meja. Sky-Watcher je tudi za to težavo našel odgovor in je za vse večje in težje amaterske teleskope na trg že pred leti lansiral njihovo največjo montažo, ki ji je nadel oznako EQ8 (le kje se je izgubila EQ7?!). Montaže EQ8 doslej v Spiki še nismo omenjali (neupravičeno!!) niti z besedico! Po zaslugi našega urednika pa smo za poletno izdajo pripravili tako imenovani »unboxing«. Naj omenimo še, da montaža EQ8 med amaterji ni tako popularna kot njene manjše predhodnice, pa ne zato, ker ni dobra! Razlog se verjetno skriva v ceni. V kompletu s trinožnim stojalom jo dobimo za dobrih 4000 EUR, za dobrih 3500 EUR pa bomo dobili samo glavo EQ8.

Montaža Sky-Watcher EQ8 z veliko optično cevjo. Vir: https://stargazerslounge.com/topic/264896-new-eq8-mount-test/

Osnovne značilnosti montaže EQ8

Prvi stik z montažo? Velike in težke škatle! Ko odpremo in sestavimo posamezne dele, takoj dobimo občutek, da je montaža narejena izredno masivno, na prvi pogled izredno kvalitetno ter všečno. Občutek, da imamo v rokah resno montažo za zahtevnejše uporabnike, je tako povsem na mestu. Skratka, prav nič »kitajsko« ne deluje vse skupaj! V kompletu smo dobili: velik kovček s kolesi z EQ8 glavo, pripadajočimi kabli ter SynScan ročnim upravljalnikom (hand controller), dve 10-kilogramski uteži s palico, izredno masivno trinožno stojalo oziroma bolje rečeno steber s tremi nogami, ki ima možnost nastavitve višine od tričetrt pa vse do enega metra ter vsa potrebna navodila (v angleščini). Prvo sestavljanje nam je vzelo nekaj več časa, ker je bilo potrebno določene dele na stojalu sestaviti (zaradi transporta in pakiranja v škatlo je le-to povsem razstavljeno), a vsako naslednje sestavljanje je izredno hitro in kar je najbolj pomembno – delo lahko brez težav opravi ena sama oseba. Glava montaže EQ8 ima priročne ročaje za dvigovanje in nameščanje na stojalo, vzmetni vijak na stojalu pa poskrbi, da hitro in enostavno spojimo glavo montaže EQ8 in stojalo. Niveliranje poteka zelo preprosto s tremi samostojnimi nogami, ki se lahko poljubno prilagodijo terenu.

Polarna nastavitev montaže s pripomočkom PoleMaster je potekala izredno hitro, enostavno in predvsem natančno. Razlog tiči v dobri mehaniki montaže! Nastavitev azimuta se izvede z dvema vijakoma in zahvaljujoč najlonskim blazinicam na vrhu stojala vse teče zelo gladko in natančno. Prav tako natančno in enostavno poteka nastavljanje naklona osi montaže z velikim vijakom in polžem. Ko je ta v pravi smeri, jo enostavno zaklenemo z dvema velikima stranskima vijakoma, da se nam med delom ne premika. Tukaj bi vsem toplo priporočali, da polarno nastavitev montaže (to je splošno priporočilo) naredite, ko je na montažo nameščena vsa oprema, torej ko je polno obremenjena. Morda še tole! SynScan sicer ponuja tudi svojo rutino za polarno nastavitev osi, tako da kakšnega dodatnega iskala ali PoleMastra sploh ne potrebujemo. A tega v praksi nismo testirali, zato uporabnosti ne moramo komentirati. Ročni krmilnik SynScan je verjetno vsem že dolgo znana stara zgodba. Omogoča dostop do podatkovne zbirke več kot 42.000 objektov, ki so razdeljeni v kategorije Solar System (Osončje), NGC, IC, Messier, Caldwell, SAO, Named Star (imena zvezd), Variable Star (spremenljivke), Double Star (dvojne zvezde) in še bi se kaj našlo. Skratka uporabno!

Montaži je ob nakupu priložen osnovni napajalni kabel z avtomobilskim vtikačem, ustrezen DC/AC napajalnik pa je potrebno dokupiti. Po navodilih proizvajalca je dovoljeno napajanje v razponu od DC 11 V 4 A (minimum) do DC 16 V 2,5 A (maximum). Montaža ima zasnovan poseben priključek za napajanje, da se le ta med delom ne razrahlja ali celo iztakne. EQ8 se od svojih prej omenjenih manjših predhodnic razlikuje predvsem po veliki nosilnosti. Montažo lahko obremenimo z do 50 kilogrami koristne teže. Ko malo pobrskamo po spletu, vidimo, da uporabniki na to montažo »obesijo« vraga in pol. Z EQ8 se pri astrofotografiji, ki je veliko bolj občutljiva glede preobremenjenosti, lahko uporabljajo 30- in tudi 40-centimetrski teleskopi.

Levo: Glava montaže ima priročne ročaje za dvigovanje in nameščanje lete na stojalo, vzmetni vijak na stojalu pa poskrbi, da hitro in enostavno spojimo glavo in stojalo. Desno: Kvalitetno izdelan Losmandyjev sistem za montažne ploščice je praktično nepogrešljiv, ko razmišljamo o večjih teleskopih.

Katere prednosti pa poleg omenjene nosilnosti še prinaša EQ8?

  • Freedom Find tehnologija: montaža ima vgrajene optične enkoderje, ki omogočajo, da go-to sistem deluje in ne pozabi položaja niti v primeru, da montažo pomotoma »ročno« premaknemo. PPEC (Permanent Periodic Error Correction) funkcija: je nič drugega, kot stalna korekcija periodične napake za boljše sledenje po rektascenzijski osi.
  • Auto Home funkcija: montaža ima dva senzorja, ki določata njeno začetno pozicijo, na katero jo lahko pošljemo prek SynScan upravljalnika, kar je pomembno pri upravljanju na daljavo v primeru izpada elektrike.
  • Batch Exposure funkcija: proženje nekaterih DSLR fotoaparatov lahko upravljamo kar prek SynScan upravljalnika; to je priročno predvsem za tiste, ki neradi nosite prenosne računalnike s seboj na teren.
  • Serijski Losmandy sistem za montažne ploščice z ročnimi vijaki za trdno pritrditev optične cevi. Losmandy sistem pritrditvenih plošč še posebej priporočamo uporabnikom večjih optičnih cevi!
  • ASCOM podpora: danes je nujno, da ima vsaka montaža teleskopa dobro podporo, vsaj za najbolj popularno ASCOM platformo. Ugotovili smo, da montaža EQ8 na ASCOM platformi deluje z gonilnikom EQMod, ki ga tudi sicer uporabljamo za montaže EQ5 in EQ6. EQMod je podprt v vseh priljubljenih programih za nadzor montaže, kot sta Voyager ali Sequence Generator Pro. EQ8 lahko tako brez težav postavimo v observatorij, tudi če je ta na oddaljeni lokaciji. V slednjem primeru nam zelo koristi že prej omenjena funkcija Auto Home.

Pod črto – mnenje o montaži EQ8?

EQ8 je lepo in pozitivno presenečenje. Kvalitetno izdela montaža bo po našem mnenju zadovoljila še tako zahtevnega uporabnika. Nas je za zdaj resnično navdušila kvaliteta izdelave. Nam pa seveda sedaj ne ostane nič drugega, kot da montažo testiramo pod temnim nebom in se tako prepričamo, da ni samo lepa, temveč tudi uporabna.