Spika, april 2017

V amaterski astronomiji je tako kot pri vseh drugih veščinah: z veliko urami pod nebom pridobivaš izkušnje in ostriš pogled. Ko si enkrat mojster, lahko vzameš v roke tudi navaden lovski daljnogled 10×50 in si ogledaš številne galaksije, ki jih začetnik ne bo videl. In ko si enkrat mojster astrofotografije, kot je naš spletni urednik Matej, mu daš začetniški teleskop in … Le poglejte si test Celestronovega teleskopa AstroMaster 90 EQ in fotografije, ki jih je z njim posnel! Potem pa obrišite prah s svoje opreme in brž pod nebo! In to še ni vse! Matej nam predstavlja vrhunsko madžarsko podjetje FORNAX, ki izdeluje kvalitetne montaže tudi za amaterske teleskope (tudi že predstavljeno potovalnomontažo LighTrack II), ponaša pa se s številnimi mednarodno odmevnimi projekti, pri katerih tvorno sodelujejo.

Potem pa smo tu še drugi, ki smo tudi prispevali vsak svoj obolos, da vam ob branju aprilske Spike ne bo dolgčas. Lunatiki nas peljejo na sam Lunin severni pol, Boris pa na obisk Astronomskega centra Rijeka, kamor vas lahko mimogrede zanese pot, če boste v poletnih mesecih potovali proti jugu. Gorazd in Andrej pa poročata z Messierjevega maratona 2017, vsak s svojega zornega kota. Prvi kot sodnik, drugi pa kot vodja olimpijske reprezentance, ki je tam lovila kvalifikacijsko normo za astronomsko olimpijado, ki bo letos na Tajskem.

In tudi to še ni vse! Tu so še stalne rubrike: novice iz astronomije in astronavtike, iz zgodovine, efemeride za maj, napoved prihoda svetlejših kometov in čisto za konec nekaj nasvetov, kako si kar sami izdelamo nosilec iskala za teleskop in kako se s svinčnikom lotimo risanja zanimive kopice v Dvojčkih.

In še čisto za konec: galaksije na naslovnici niso posneli z vesoljskim teleskopom Hubble!  Pa veliko jasnih dni vam želimo!

Kazalo april 2017:
149 novice
158 novice: Trojanci in Platon
161 Intervju: FORNAX astronomske montaže
163 iz zgodovine: Matija Vertovec v slovenski astronomiji
164 efemeride za maj
Večerno nebo v maju, 164
Karta neba z legami planetov, 168
Sonce, Luna … v maju, 170
Planeti v maju, 171
172 efemeride\spremenljivke: X Kačenosca in R Leva v maksimumu sija
174 kometi v aprilu in maju
176 test: Celestronov AstroMaster 90EQ
180 efemeride: Vidnost Rdeče pege v aprilu in maju
181 Luna in jaz: Božiček na severu, 2. del
185 samogradnja: Naredi si sam: nosilec za iskalo 7×50
186 astroturizem: Astronomski centar Rijeka
187 srečanja\tekmovanja: Messierjev maraton 2017
189 srečanja\tekmovanja: Mladi olimpijci in MM
190 amaterji: Risanje objektov globokega neba s svinčnikom: NGC 2420 – privlačna
kopica v Dvojčkih