Obisk zvezdarne Kremsmünster v Avstriji

Pred dvema letoma smo z astronomsko revijo Spika prvič obiskali zvezdarno pri opatiji Kremsmünster blizu Linza v Avstriji. Bili smo tako navdušeni, da v soboto, 13. maja, obisk ponavljamo in vas vabimo, da se nam pridružite. Mogočno opatijo so ustanovili že leta 777! V njej si danes, kot sami pravijo, 52 menihov še vedno prizadeva iskati Boga in živeti po prastarih pravilih sv. Benedikta. Opatija je bila vseh 1300 let obstoja vedno tudi mesto umnega gospodarjenja in znanstvenih prizadevanj, kar posebej dokazuje izredno bogat naravoslovni muzej ter ena najstarejših zvezdarn v Evropi.

Zvezdarno so menihi ustanovili pred več kot 250 leti, danes je to predvsem astronomski muzej. Tu najdemo astronomsko mizo iz leta 1590, veliko instrumentov za opazovanje, železni sekstant, ki ga je verjetno uporabljal Kepler, zbirko žepnih sončnih ur, zemeljskih in nebesnih globusov, prve astronomske risbe in še veliko drugega. Menihi so več stoletij spremljali svetovna znanstvena dogajanja, zato je ogled zvezdarne doživetje, ki človeka prevzame. Preden pridemo do zvezdarne na vrhu 7-nadstropne stavbe, nas vodič popelje skozi muzejske dvorane naravoslovnih zbirk meteorologije, geologije, paleontologije in predzgodovine, mineralogije, fizike, botanike idr. Ni dvoma, da nam bo obisk ostal v trajnem spominu.

Podrobnosti o izletu: Odhod iz Ljubljane (pred Halo Tivoli) ob 5:00, postanek v Celju ob cca. 5:45 pri Mercatorju

Cena potovanja (s kosilom in vstopnino) 60 €. Pri sedežnem redu bomo upoštevali zaporedje prijav. Zaključek prijav bo v soboto, 29. aprila. Za podrobnosti o potovanju se obrnite na Ludvika Jevšenaka, prof.; tel. 031 502 719; e-mail: ludvik.jevsenak@amis.net