NOVO: Astrofotografija s potovalno astronomsko montažo LighTrack II in polarnim nastavkom FMW-200

Ker je naša preljuba Slovenija pa tudi pretežni del Evrope svetlobno vse bolj in bolj onesnažen, seveda vse pogosteje razmišljamo o kakšnem potovanju v kraje, kjer je nebo še res tisto naravno in temno. Veliko nas je takšnih, ki bi tam radi naredili tudi kakšno fotografijo, bodisi za Spikino naslovnico ali zgolj za osebni arhiv. Toda kako? Običajno v te oddaljene kraje ne moremo tovoriti (če ne želimo bankrotirati) vse naše standardne astronomske opreme. Na trgu obstaja kar nekaj majnih, »potovalnih« montaž, ki nam omogočajo astrofotografijo praktično vedno in povsod. Toda katero izbrati? Tokrat bomo predstavili FORNAX LighTrack II; majhno, lahko in izredno kvalitetno narejeno astrofotografsko potovalno montažo.

Za dodatne informacije in nakup nam pišite.

LighTrack II je primerna (po naših dosedanjih izkušnjah) za vse, ki bi montažo radi vzeli s seboj na kakšno oddaljeno potovanje, jih zanima zgolj širokokotna fotografija nočnega neba ali pa imajo radi vso svojo astrofotografsko opremo, kot radi rečemo, »grab and go«, primeš in greš. V nadaljevanju članka boste izvedeli, zakaj nas je navdušila, in zakaj jo toplo priporočamo tudi vam.

lightrack_severna_amerika_ngc7000
Znamenita meglici Severna Amerika in Pelikan v ozvezdju Labod. Slika je nastala s CMOS kamero ASI1600MM-Cool in 135-milimetrskim f/2,8 objektivom na montaži LighTrack II. Foto: Matej Mihelčič

Znan Madžarski proizvajalec astronomskih montaž FORNAX je že pred časom v svoji ponudbi ponudil LighTrack II. Zakaj je LighTrack II tako posebna potovalna montaža? Ker je prva in trenutno edina tovrstna montaža na svetu, ki ima svoje sledenje osnovano na trenju. Torej za sledenje ne uporablja klasičnih zobnikov in polžev. Če poenostavimo, za premikanje oziroma sledenje uporablja valj, ki drsi po površini. To pomeni, da je sledenje bolj natančno z manjšo periodično napako. Specifikacija nam obljublja, da je ta manjša od +/-1 ločne sekunde v času 8 minut. To nam jasno pove, da LighTrack II omogoča daljše čase osvetlitve ter lepše, bolj točkaste zvezde na fotografiji. Edina ”pomanjkljivost” je ta, da je neprekinjeni čas sledenja omejen na približno 2 uri.

lightrack_m8_20_21
V ozvezdju Strelca kar ne moremo zgrešiti številnih emisijskih meglic. M 8 in M 20 predstavljata enega izmed najlepših parov. Slika je nastala s CMOS kamero ASI1600MM-Cool, ter Optolong LRGB filtri skozi ceneni 135-milimetrski f/3,5 objektiv. Skupna osvetlitev je 23 minut na barvni kanal. Kljub razmeroma majhni ekspoziciji slika skriva številne podrobnosti. Foto: Matej Mihelčič

Vsi vitalni in pomembni deli montaže LighTrack II so narejeni iz kovine. Teža je kljub temu majhna. Naša tehtnica je pokazala malo manj kot 2,6 kilograma, kar vključuje LighTrack II (1,3 kg), FMW-200 (0,950 kg), polarno iskalo ter glavo za pritrditev kamere (slednja ni vključena v osnovni komplet). Montažo lahko med fotografiranjem obremenimo z do 6 kilogrami koristne teže (kamera, objektiv …). Postavitev montaže je izredno hitra (glej tudi sliko spodaj!), uporaba pa bolj enostavna ne bi mogla biti.

Za dodatne informacije in nakup nam pišite.

Kako montažo LighTrack II pravilno in enostavno uporabljamo?

Najprej postavimo stojalo, na katerega pritrdimo LighTrack II z FMW-200 (FMW-200 ni del osnovnega kompleta in ga ne potrebujemo, če imamo ustrezno glavo za fino nastavljanje polarne nastavitve, omogoča nam pritrditev na standardna navoja 3/8″ ali 1/4″ ). Nato izvlečemo ročico in v njo pritrdimo majno polarno iskalo. Priporočamo, da montažo najprej obtežimo s fotografsko opremo (fotoaparat, CCD kamera, objektiv …). Montaža nam omogoča namestitev glave (na njo pritrdimo našo fotografsko opremo), ki ima 3/8″ navoj. Šele potem montažo nastavimo na Severnico. Pri finem nastavljanju na Severnico nam je v izredno pomoč polarni nastavek FMW-200 in kar težko si predstavljamo, kako bi montažo brez njega nastavili na pol tako natančno. Montažo priključimo na električno napajanje (12V, ob nakupu je priložen dolg kabel za avtomobilski cigaretni vtikač). Na zelo jasno narejeni komandni plošči z izbirnimi gumbi izberemo Sideral (če slikamo galaksije, meglice …), North (če smo na severni polobli), z držanjem na gumb pa montažo odpeljemo skrajno desno (montaža se pomika od zahoda proti vzhodu). Izberemo željen nebesni objekt in pričnemo s fotografiranje. Ko imamo nekaj izkušenj, nam postopek vzame vsega 10 minut!

Kako enostavno in pravilno za uporabo pripravimo montažo LighTrack II

Kot smo omenili že na začetku, ima montaža LighTrack II omejen neprekinjen čas sledenja na približno 2 uri. To pomeni, da po preteku dveh ur montažo ponovno odpeljemo skrajno desno in nadaljujemo s fotografiranjem (pri tem ponovno nacentriramo objekt ali izberemo drugega). Če lahko rečemo, je to edina »pomanjkljivost” montaže LighTrack II. Resnici na ljubo pa 2 uri niti ni tako malo časa. Proizvajalec priporoča osvetlitve do maksimalno dolžine 6 minut, sledenje montaže pa je dovolj natančno za uporabo tudi objektiva ali manjšega refraktorja s 300 milimetri gorišča. Seveda natančnost sledenja v veliki meri pogojuje natančna polarna nastavitev. Bolj bomo natančni pri tem postopku, bolj se bomo približali dejanskim vrednostim, ki nam jih na papirju obljublja LighTrack II.

Za dodatne informacije in nakup nam pišite.

Montaža omogoča tudi funkcijo dodatnega vodenja (Autoguide). Seveda tu potrebujemo še dodatno kamero (npr. ASI120MM) in majhen teleskop. Te funkcije do danes še nismo testirali. Zdi se nam sicer zanimiva, a menimo, da je skoraj nepotrebna, če smo naredili natančno polarno nastavitev.

lightrack_ngc7000_ha6nm
NGC 7000 oziroma znamenita meglica Severna Amerika. Slika je nastala s CMOS kamero ASI1600MM-Cool, H-alfa filtrom 6nm skozi 135-milimetrski f/3,5 objektiv (objektiv je star, na trgu se ga dobi za dobrih 100 EUR). Skupna osvetlitev je 7 ur, od tega dobre 4 ure pri polni Luni. Upoštevajte, da ima objektiv premer leče le 35 milimetrov! Foto: Matej Mihelčič

Montaža LighTrack II zagotovo ne sodi med manjše tovrstne montaže (upoštevajte, da manjše omogočajo veliko manjšo koristno obremenitev!), a je vseeno zelo priročna potovalna montaža in jo lahko brez vseh večjih težav vzamemo na dopust, letalo in še kam. Vedno se bo v potovalnem kovčku našel prostor še za njo. Natančno sledenje, robustna izdelava in enostavna uporaba nam omogočajo širok spekter uporabe. Uporabljamo lahko od klasičnih, da ne rečemo širokokotnih 50-milimetrskih objektivov pa vse do manjših in lažjih 300-milimetrskih refraktorjev ali objektivov v kombinaciji z digitalnim fotoaparatom ali bodisi z namensko astronomsko CCD oziroma CMOS kamero.

Kaj bi lahko izboljšali? Če bi montažo med uporabo lahko napajali tudi na primer s klasičnimi,v vsaki trgovini dostopnimi baterijami, bi bilo to na kakšni bolj oddaljeni lokaciji daleč od avtomobila več kot dobrodošlo. Dodaten 12-voltni akumulator sicer priročno potovalno montažo takoj naredi malenkost bolj nepriročno.

Mi smo montažo LighTrack II doslej uporabljali le v kombinaciji fotoaparat in objektiv ali CMOS kamera in objektiv. Sezona meglic je trenutno na višku, zato bomo v naslednjih tednih montažo še veliko preskušali. S prvimi rezultati pa smo že zdaj izjemno zadovoljni. Le kaj bi še dolgovezili! Naj slike govorijo same zase …

Osnovne tehnične lastnosti potovalne montaže LighTrack II

  • Maksimalni čas neprekinjenega sledenja: približno 2 uri
  • Periodična napaka: < +/-1 ločne sekunde v času 8 minut
  • Priporočena maksimalna goriščna razdalja: 300 milimetrov
  • Priporočen maksimalen čas osvetlitve: 6 minut
  • Priporočena maksimalna koristna teža: 6 kilogramov
  • Hitrosti sledenja: zvezdno, solarno, lunarno in polovično
  • Nakupne možnosti: 1. LighTrack II, 2. LighTrack II + polarno iskalo, 3. LighTrack II + polarno iskalo + FMW-200

 Za dodatne informacije in nakup nam pišite.