Svetovni dan Sonca: 28. maj

Sonce, nam najbližja zvezda, ki je oddaljeno 150 milijonov kilometrov blagodejno vpliva na ves zemeljski živež. Brez Sonca, ki nas dnevno oskrbuje s svetlobo in toploto si življenja na Zemlji v takšni obliki, kot ga poznamo sedaj sploh ni mogoče zamisliti.
Sonce je  vrteča se  krogla  žarečih plinov, ki je pretežno sestavljena iz vodika in helija. Sončeva površina ni gladka ampak je zelo podobna brbotajočem kotlu žarečih plinov. V samem središču Sonca je sredica, ki ima okrog 15 milijonov stopinj Celzija, površje pa dosega temperature okrog 5500 stopinj Celzija.  Sonce je staro okrog 4,5 milijarde let, prav toliko kot naše Osončje. Od nastanka je porabilo okrog 50% vodika. Znanstveniki predvidevajo, da bo sijalo enako kot doslej še naslednjih 5 milijard let. Ob koncu svoje dobe se bo razširilo za polovico sedanjega obsega. Ko bo porabilo ves svoj vodik, se bo radikalno spremenilo in vase pogoltnilo vse svoje planete.

Tako vsako leto, natančneje 28. maja obeležujemo svetovni dan  Sonca. Pa ne pozabite! Preživet dan na Soncu ni nikoli izgubljen.