Velika konjunkcija Saturna in Jupitra / 21. december 2020

Slovenija pod skupnim nebom v letu 2020 se lahko nadaljuje – eden bolj imenitnih dogodkov bo velika konjunkcija – bližanje (lovljenje) Jupitra in Saturna. Srečanje bo atraktivno tako s prostim očesom, toliko bolj skozi telekope 150 mm premera ali bolje več, a tudi manjši teleskopi (premera 80 mmm) nudijo precej več kot prosto oko. Spremljanje konjunkcije z navadnim fotoaparatom ali slikanje skozi teleskop pa bo dodana vrednost morebitnim analizam. Veličastna konjunkcija obeh planetov se bo namreč zgodila 21. dec. 2020, ko ju bomo pol ure po zahodu Sonca (že 16:45) lahko opazovali le okrog 6 ločnih minut narazen v istem polju teleskopa – fantastično (ne škodi, če rečemo, da bo to konjunkcija našega življenja). To bo pogled, ki ga redko lahko doživimo na nebu, ki jemlje dih, ki navdušuje in vabi, da bi videli še več, da bi vedeli še več … To bodo nepozabne večerne zarje, kot za nalašč za ljubitelje astrofotografije. V nadaljevanju omenjenih (skrajnih) datumih za teleskopsko opazovanje obeh planetov v istem polju okularja, shajamo recimo s povečavami okrog 60x. Na dan konjunkcije pa si lahko privoščimo povečave 100 ali več (odvisno od opazovalnih pogojev). Ker bosta planeta nizko nad obzorjem (po navadi teh dveh planetov tako nizko in tako daleč od opozicije sploh ne opazujemo več), se bo pojavil problem migetanja slike zaradi nemirne atmosfere, zato bo planeta bolje opazovati kmalu po zaidu Sonca, pa čeprav na še svetlem, temno modrem nebu.

Jupiter in Saturn se bosta navidezno približevala. Veličastna konjunkcija obeh planetov se bo zgodila 21. deecembra 2020, ko ju bomo pol ure po zahodu Sonca lahko opazovali le okrog 6 ločnih minut narazen v istem polju teleskopa.

Kako pogosta so srečanja Jupitra in Saturna?

Srečanja Jupitra in Saturna se sicer dogajajo približno na vsakih 20 let (se še spomnite tiste iz leta 2000), a tokratno srečanje je posebej zanimivo zaradi njune izjemne bližine, ko bomo lahko v teleskopu elegantno opazovali hkrati kar oba plinasta velikana (tudi pri povečavah do 200x in več). Leta 2040 in 2060 bosta planeta narazen za več kot stopinjo (več kot 2 Luni), leta 2080 pa spet samo 6 ločnih minut, a do tja je časovno kar daleč. Taka bližnja konjunkcija (že praktično skoraj okultacija, prekrivanje za prosto oko), ko lahko kar s prostim očesom spremljamo kako Jupiter lovi gospodarja prstanov Saturna (Jupiter porabi za obhod okrog Sonca nekaj manj kot 12 let, Saturn pa nekaj manj kot 30 let – igra je podobna kazalcem na uri), je veličastna vaja iz nebesne mehanike, ki jo za nas naredi vesolje in to kot zmeraj kar zastonj – le malo radovedni moramo biti.

21. decembra 2020, ko bosta Jupiter in Saturn že praktično zlita v superplanet, bo na jugu sijal prvi krajec zmeraj čudovite Lune, nekoliko višje in vzhodneje pa se bo v odtenkih oranžne razkazoval Mars.

Velika konjunkcija Saturna in Jupitra, dan D

21. decembra 2020, ko bosta Jupiter in Saturn že praktično zlita v superplanet, bo na jugu sijal prvi krajec zmeraj čudovite Lune, nekoliko višje in vzhodneje pa se bo v odtenkih oranžne razkazoval Mars. Vsi ti objekti bodo poravnani praktično v vrsti – kje že – seveda blizu ekliptike (blizu ravnine, ki jo določa potovanje Zemlje okrog Sonca). Nekaj namigov, kaj lahko še opazujemo 21. decembra 2020. Ko bosta objeta Saturn in Jupiter že zašla, je moč opazovati zmeraj privlačno Luno, skrivnostni Mars (ki bo žal že zelo oddaljen od Zemlje in bo navidzno meril le slabih 12 loč. sekund), na vzhodu se bo kmalu dvignil mogočni Orion s porodnišnico zvezd – meglico M42 v njegovem meču – nemirno zvezdo Betelgezo, ki lahko slej ko prej eksplodira in zasveti skoraj kot Luna (trenutno ji sij pada), Zimski šestkotnik pa je že sam po sebi nadvse bogat s prekrasnimi objekti globokega neba; nam najbližji veličastni galaksiji M31, M33, ki pripadata naši lokalni jati, pa bosta skoraj v zenitu, enako smaragdna dvojna razsuta kopica H-Hi v Perzeju. Na zahodu se decembra še zmeraj razkazuje Poletni trikotnik, ki mu ne manjka nebesnih lepot. Več o lepotah decembrskega nočnega neba najdete seveda v Spiki, v Bojanovih Ozvezdjih ali v efemeridah “Glej jih, zvezde! v letu 2020”.

Veličastna konjunkcija obeh planetov se bo zgodila 21. decembra 2020, ko ju bomo pol ure po zahodu Sonca opazovali le okrog 6 ločnih minut narazen v istem polju teleskopa.

Ker so klasična astronomska opazovanja zmeraj vezana na jasno vreme, in ker bosta Jupiter in Saturn od 12. pa do 30. dec. narazen pod stopinjo, je v teh treh tednih potrebno iskati priložnost za javna opazovanja – iskati lepe noči, se dvigniti nad morebitno meglo (kdaj je dovolj že 600 m visok hrib – ne pozabimo na topla oblačila, kape, šale, rokavice, zimsko obutev, čaj, topel obrok in seveda ne pozabimo na obvezno dobro družbo). Bolje je seveda opazovati pred 21. decembrom, ker sta takrat Saturn in Jupiter še toliko višje na nebu. Kot smo omenili, bo prekrsen prizor na nebu 17. decembra, ko bo 7 ° vzhodno od obeh planetov svetila mlada Luna (ozek srp), Saturn in Jupiter pa bosta narazen le okrog 30 ločnih minut – za velikost “polne” Lune.