Spika, november 2020

Virus je na pohodu, zaprli so nas v občine in hiše, policijska ura onemogoča astronomska opazovanja po 21. uri. Še dobro, da je zima in da se noč začne že ob 18. uri, še dobro, da bo velika konjunkcija decembra takoj po začetku noči in še dobro, da imamo Spiko, ki je luč na koncu tunela v teh neprijaznih časih.
Tokrat smo pripravili nadaljevanje nanizanke o veliki konjunkciji, na to temo pa se navezuje tudi večno zanimivo vprašanje o tem, kaj je bila, če je sploh bila, Betlehemska zvezda.
Naš Filozof se tokrat poigrava z vprašanjem, ali je vesolje kaotično ali matematično, ali je platonsko ali aristotelovsko. Odgovora še nimamo, stvari pa – kot vemo – namesto da bi se razpletale, se z odkritjem temne snovi in temne energije še dodatno zapletajo. A to je čar znanstvenega raziskovanja, da ko že misliš, da si na koncu vseh vprašanj in imaš na njih vse odgovore, pride odkritje, ki te strezni in požene v nov krog raziskovanja. Takih krogov je bilo v zgodovini že kar nekaj.
Projekt GOChile tokrat predstavlja slikovni sistem teleskopa in nakaže možnosti, kaj vse se bo dalo posneti s tem našim velikanom pod zares temnim nebom v Čilu.
V rubriki novice pa – tudi če jo drugače preskočite – tokrat le poglejte, kako astronomsko izobraženi so bili naši daljni predniki pred več tisoč leti, ki so izdelali napravo za določanje dni v letu.
Za konec pa je tu še izziv, ki vas vabi, da si končno le pogledate zadnja dva planeta Osončja, ki se letos razkazujeta na novembrskem večernem nebu. In brez izgovorov, prosim. Oba sta vidna že v daljnogledu 10×50.

Ostanite zdravi, da boste lahko še naprej naši zvesti naročniki. V teh časih vas potrebujemo bolj kot kdajkoli prej!

Kazalo november 2020:
453 novice
456 novice: Najstarejši znani astronomski instrument!?
460 Velika konjunkcija 2020 (X): Potepuhi in življenje
458 novice: Velik uspeh na 1. spletni olimpijadi iz astronomije in astrofizike
465 novice: 25. cikel Sončeve aktivnosti se je začel!
466 filozofija astronomije: Kaotično ali matematično vesolje?
468 efemeride za december
Večerno nebo v decembru, 468
Sonce in Luna v decembru, 474
Planeti v decembru, 475
476 kometi: Zakaj so bili mnogi razočarano ob pogledu na komet C\2020 F3 (NEOWISE)
480 meteorski roji: Perzeidi 2020
482 kometi v novembru in decembru
483 efemeride: Rdeča pega v novembru in decembru
484 luna in jaz: Sokol – ustanovitelj lunarne topografije
488 projekt GOChile: Slikovni sistem
492 amaterji/planeti/efemeride: Uran in Neptun na večernem nebu
494 zanimivosti: Betlehemska zvezda