Spika, december 2020

Decembrska Spika vas bo že z naslovnico spomnila, da ne boste zamudili velike konjunkcije Jupitra in Saturna. V tem neugodnem vremenskem obdobju moramo izkoristiti vsako priložnost za opazovanje in upati, da nam oblaki ne bodo skrili največjega zbližanja planetov. Letos namreč nimamo možnosti, da bi se vsedli v avto in se odpeljali tja, kjer je jasno. Če jasnine v naši občini ni, smo ga grdo na … sankali!

Decembrska Spika je – kot se za predpraznični čas spodobi – polna čudovitih daril. Lunatiki vam jih ponujajo na Luni. Matej je naredil nekakšen pregled dogajanja okoli Marsove opozicije in priložil še nekaj čudovitih slik sosednjega planeta. Vrhunske! Zato pa velja za enega najboljših, če ne celo za najboljšega planetnega astrofotografa pri nas. Kdor se s tem ne strinja, naj pošlje svoje slike Marsa. Z veseljem jih bomo objavili!

Svetli kometi so nas letos kar malo razvadili. Ne samo NEOWISE, še kar nekaj jih je bilo v dosegu manjših teleskopov.

Če vam je v tem času klavzure dolgčas, vam ponujamo vajo, s katero si boste krajšali čas podnevi, in Spikin fotografski izziv, ki vas bo občasno zaposlil zvečer in zjutraj. Ne spreglejte!

Zimska Rimska cesta je polna kopic, ki so primerne za opazovanje s kakršnim koli teleskopom, tudi majavim za 60 evrov. In v vsaki občini lahko še vedno najdemo vsaj še kakšen kotiček s temnim nebom. Le pazite, da boste do policijske ure doma. Maske gor, teleskope v avto in gremo pod nočno nebo, da se napolnimo s pozitivno energijo!

Za konec pa še tole sporočilo vsem astrologom in drugim napovedovalcem prihodnosti. Kdor ni leta 2019 napovedal pandemije za leto 2020, naj zapre ”štacuno” in se počasi odpravi na smetišče zgodovine. Tisti pa, ki boste še vedno dajali denar za letne horoskope in druge zavajajoče napovedi, ste si pač sami krivi, da ste neuki in naivni. To sporočilo – da ne bo pomote – seveda ni namenjeno našim bralcem.

Kazalo december 2020:
501 novice
506 Velika konjunkcija 2020 (XI): Potepuhi in življenje (II)
510 iz zgodovine: Osem supernov, ki smo jih ljudje doslej videli na nebu s prostim očesom
514 filozofija astronomije: Pot astronomije na vrh znanosti
516 efemeride za januar
Večerno nebo v januarju, 516
Sonce in Luna v januarju, 522
Planeti v januarju, 523
524 amaterji/kometi: Trije kometi in trije planeti
526 kometi v novembru in decembru
527 kometi: Ukradena kometa
528 osnove: Preprosta vaja: Sonce in dolžina sence
530 Spikin izziv: Fotografski izziv: slikajmo pepelnato svetlobo
531 efemeride: Rdeča pega v decembru in januarju
532 luna in jaz: Novoletna darila
536 planeti: Mars po opoziciji
540 amaterji: Razsute kopice v zimski Rimski cesti