25. cikel Sončeve aktivnosti se je začel!

Ko sem poleti smelo zapisal, da je bil tokratni minimum Sončeve aktivnosti lanskega decembra, je bila to še bolj napoved, podkrepljena z dogajanji na Soncu ob predpostavki, da se bo podoben trend nadaljeval. Trend se nadaljuje in sedaj je tudi že na tistih bolj uradnih straneh, ki se ukvarjajo z opazovanjem Sonca, zapisano, da je bil minimum Sončeve aktivnosti lanskega decembra. Pojav prvih večjih peg v tokratnem oktobru to samo še dokončno potrjuje. Skupine peg pa so se pojavile samo na južni polobli Sonca, ki tako aktivna ni bila že vse od septembra 2017, torej je od podobne aktivnosti minilo tri leta.

Diagram Sončeve aktivnosti v preteklih dveh minimumih
Diagram Sončeve aktivnosti v preteklih dveh minimumih kaže precej podobno sliko, saj so povprečne vrednosti R13 zelo podobne. To strokovnjake navaja k razmišljanju in napovedim, da bo tokratni 25. cikel zelo podoben preteklemu, torej nizek in šibak. Pozoren pogled na diagram pa pokaže, da je naklon tokratne vrednosti R13 vendarle nekoliko bolj strm (narašča hitreje) kot pa v začetku 24. cikla. Se bo ta trend nadaljeval? V precejšnji meri je namreč jakost Sončeve aktivnosti ob maksimumih odvisna prav od strmine in hitrosti naraščanja Sončeve aktivnosti takoj po minimumu, saj je za bolj aktivne cikle značilno prav to – hitro naraščanje aktivnosti posebej v prvih letih po minimumu. Prihodnji meseci in še posebej naslednji dve leti bosta tako zelo verjetno odgovorili, kakšen maksimum lahko pričakujemo.

Na severni polobli tokrat ni bilo peg, res pa je, da je bila pred minimumom aktivna predvsem severna polovica in v prihodnjih mesecih bomo z zanimanjem sledili dogajanju na Soncu tudi z vidika, kdaj se bo v večji meri začelo dogajanje na severni polovici. Če bo sledilo kmalu, bi se lahko nadaljeval trend hitrejšega naraščanja aktivnosti po minimumu in upanje na vsaj nekoliko bolj aktiven maksimum, kot je bil pretekli. To seveda ne pomeni, da ne bomo več šteli dni, ko na Soncu ne bo opaziti prav nobene pege, toda takšnih dni bo vse manj. Letošnje leto se je že zapisalo med tista z več kot dvestotimi takšnimi dnevi, prav gotovo pa ne bo doseglo lanske številke, saj se zelo verjetno ne bo uvrstilo niti med deseterico tistih z največ takšnimi dnevi. Bo pa tokratni minimum odšel v anale kot eden tistih s kar tremi leti minimalne aktivnosti.

Večja skupina peg z oznako AR2781 v novembru 2020
Večja skupina peg z oznako AR2781 v novembru 2020. Še več aktualnih, visoko resolucijski slik Sonca si lahko ogledate na povezavi. Foto: Matej Mihelčič

Prihodnje leto bodo dnevi brez peg vse redkejši in pogled na našo zvezdo vse manj enoličen. Za vse, ki fotografiramo in spremljamo dogajanje na Soncu, se torej začenja zares. Se že veselimo!

Kakšno je trenutno dogajanje na Soncu?

Na vsa ta vprašanja nam na dnevni ravni odgovarja SDO. Solar Dynamics Observatory (SDO) je prva misija, ki je bila uvedena za Nasin program Living With a Star (LWS), namenjen razumevanju vzrokov spremenljivosti Sonca in njegovih vplivov na Zemljo. SDO je zasnovan tako, da nam pomaga razumeti vpliv Sonca na Zemljo in vesolje blizu Zemlje s preučevanjem Sončeve atmosfere na majhnih prostorskih in časovnih lestvicah ter na več valovnih dolžinah hkrati. Več aktualnih slik Sonca si lahko ogledate v galeriji SDO.

Trenutna slika Sonca v vidni svetlobi.
Trenutna slika Sonca v vidni svetlobi. Foto: SDO