Nova knjiga: Planetarna astronomija / Planetary Astronomy

Nova knjiga: Planetarna astronomija / Planetary Astronomy

Na trg je pred dnevi prišla nova knjiga, ki bo razveselila predvsem vse, ki vas navdušuje opazovanje planetov. Knjiga Planetary Astronomy se vsebinsko dotika vizualnih opazovanj, moderne planetarne fotografije in postopkov obdelave ter preučevanja planetov iz domačega vrta, ki jih danes lahko naredimo s sodobnimi amaterskimi teleskopi in opremo.

Nova knjiga, ki bo razveselila predvsem vse, ki vas navdušuje opazovanje planetov.
Nova knjiga, ki bo razveselila predvsem vse, ki vas navdušuje opazovanje planetov

Kaj nam ponuja knjiga Planetarna astronomija?

Knjiga Planetarna astronomija naj bo vodila skozi različne praktične postopke. Odgovorila nam bo, kako najbolje izkoristite svojo opremo, pomagala nam bo pri izbiri teleskopa in optike, pri nastavitvah kamere, ter uporabi različnih filtrov. Naučila nas bo pravilno branje različnih vremenski kart, ki so osnova za razumevanje zapletenega vremena, le tako pa ne bomo zamudili nobene super noči.

Naučila nas bo razumeti in poglobljeno uporabljati različno planetarno programsko opremo, kot so Autostakkert !, Registax in WinJupos ter na koncu objektivno in realno obdelati podrobnosti in barve.

Vsak od sedmih planetov (seveda tudi Zemlja) ima podrobno poglavje, ki vam bo pomagala razumeti in predvideti cikle aktivnosti na Jupitru, prepoznati prašne nevihte na Marsu, zaznati svetle nevihte na Uranu ali Neptunu.

Ne pozabimo, naši podatki imajo lahko tudi znanstveno vrednost! Analizirajte svoje podatke, da presežejo preprosta opazovanja. Knjiga nas bo naučila merjenje položaja in podrobnosti na planetih, izdelavo kartografij, sodelovanja v naprednih opazovalnih projektih, vključno sodelovanja z znanstveniki.

Ste se kdaj vprašali?

  • Kateri teleskop naj kupim, ali pa je tisti, ki ga že ima dovolj dober za opazovanje planetov?
  • Kako izberem in nastavim kamero za slikanje planetov?
  • Ali naj uporabljam program WinJupos?
  • Kaj je bila sinoči tista nenavadna podrobnost na Jupitru?
  • Kako lahko iz svojih opazovanj naredim znanstvene meritve?

Če ste si zastavili kakšno od zgoraj navedenih vprašanj (in še marsikatero drugo!) ste informacije zagotovo že iskali po spletu in forumih. Splet nam ponuja veliko dobrih informacij in številni opazovalci so pripravljeni pomagati, vendar pa vse te informacije so zelo razpršene in neorganizirane.

Planetarna astronomija je obsežna knjiga o opazovanju, slikanju in proučevanju planetov. Napisalo jo je sedem izkušenih avtorjev, ki so vsi izkušeni opazovalci na svojih področjih: Christian Viladrich, Marc Delcroix, Jean-Jacques Poupeau, Frédéric Burgeot, Giuseppe Monachino in Jean-Pierre Prost. Knjiga je prevod in posodobitev knjige Astronomie planétaire, ki v Franciji že od leta 2015 zelo veika uspešnica, naročite ko lahku tukaj.