Zoom okular SVBONY 3-8 mm

Že v začetku prejšnjega leta sem na spletu zasledil številne pozitivne kritike in teste glede novega zoom okularja SVBONY 3-8 mm. Pogosto lahko slišimo ali smo celo prepričani, da zoom okularji niso najboljše kvalitete, toda ta naj bi bil menda drugačen, boljši, pa še za razumno ceno je bil dostopen. Nisem se veliko obotavljal, hitro sem ga naročil. Najprej enega, kmalu za tem, po nekaj opazovanjih, pa še drugega, da ju lahko uporabljam v binokularskem nastavku. In kaj sem ugotovil?

Zoom okular SVBONY 3-8 mm

Zoom okular SVBONY 3-8 mm

Okular dobimo lepo in varno zapakiran v lični trdni škatlici. Zraven sta dva zaščitna pokrovčka in krpica za čiščenje. Morda sem pričakoval nekoliko večji in težji okular, ta pa je s svojimi 170 grami običajne teže in velikosti za 1,25-inčni okular. Če bi sodil samo po izgledu, bi lahko rekel, da je dober. Površinsko je lepo in kvalitetno izdelan, rdeča in črna barvna kombinacija pa se tudi lepo dopolnjujeta.

Kaj pa mehanika? Vrtenje okularja, bolje rečeno menjava goriščnice poteka zelo enostavno in gladko, za natančnost pa poskrbi klik sistem. Okular nam omogoča šest različnih povečav, torej lahko uporabljamo goriščnico 3, 4, 5, 6, 7 ali 8 milimetrov. Cev za vstavljanje v fokuser je dolga 36 milimetrov. Sama dolžina ni najbolj posrečena za manjše 1,25-inčne prizme, ker okularja ne bomo mogli v celoti poriniti v odprtino, morda pa bomo celo zadeli ob prizmo ali ogledalce. Seveda to nima kakšnega posebnega vpliva na kvaliteto opazovanj, je le nekoliko nerodno. Na vseh svojih 1,25-inčnih prizmah ga nisem mogel poriniti do konca, na večji 2-inčni prizmi pa te težave nisem imel.

Zoom okular SVBONY 3-8 mm

Večplastni nanosi na optiki okularja so v celoti zelenkasti, med posameznimi optični elementi okularja pa je tudi veliko namenskih, mehanskih zaslonk, ki poskrbijo, da se svetloba znotraj okularja čim manj sipa. Tudi ko sem v okular svetil z baterijo, ni bilo nekih očitnih odsevov.

Priočesna razdalja nam pove, kako daleč od okularja je lahko naše oko, da še vedno vidimo celotno zorno polje. Okular za normalno opazovanje zahteva pribli∫no 10-milimetrsko priočesno razdaljo, pri krajših goriščnicah (večjih povečavah) morda še nekoliko manj, kar bo morda koga motilo. Za tiste, ki opazujete z očali, bo to malce nerodno! Lastno polje okularja, torej velikost zornega polja, ki ga vidimo, ko pogledamo skozi okular, ki ni nameščen na teleskop, je 56 stopinj. To je za tak tip okularja in cenovni razred povsem sprejemljivo in pričakovano.

Levo: V notranjosti tubusa okularja praktično ni nobenih odsevov. Desno: Izstopna zenica okularja je sicer majhna, a ker ga uporabljamo za velike povečave, pri katerih ne gledamo panoramskih slik, to ni moteče.

Optična zasnova je parfokalna, torej je ne glede na izbrano goriščnico slika vedno ostra. V praksi morda ni povsem tako, mislim, da minimalna korekcija ostrine pri menjavi goriščnice ni odveč. V praksi se okular obnese zelo dobro. Največkrat ga uporabljam za opazovanje Sonca, planetov in Lune, ki zahtevajo večje povečave, malo manj za opazovanje objektov globokega vesolja, čeprav večje poveč ave pridejo še kako prav tudi pri kakšni kroglasti kopici ali planetarni meglici.

Uporaba zoom okular SVBONY 3-8 mm

Uvodoma sem že zapisal, da me je tako pozitivno presenetil, da imam v zbirki kar dva, da ju lahko vtaknem v binokularski nastavek (binoviewer). In kašni bi bili zaključki glede uporabe okularja SVBONY 3-8 mm v praksi? Kakšnih posebnih optičnih napak pri opazovanju nisem zasledil, slika je ostra in kontrastna po večjem delu vidnega polja, lahko bi celo trdil, da je slika v okularju zelo ostra, na vsaj 90 odstotkih polja ni slutiti kakšnih posebnih neostrin. Okular je zelo kompakten, kar je res dobrodošlo.

Nekje sem zasledil, da naj bi SVBONY za osnovo vzel cenjeni Nagler Zoom 3-6 mm ter dodal goriščnici 7 in 8 milimetrov in za slabih 10 stopinj razširil lastno polje okularja. Mislim, da jim je kar uspelo, in to za vsaj trikrat nižjo ceno. Zagotovo je minus okularja majhna, samo 10-milimetrska priočesna razdalja. Pri dnevnem opazovanju, ko opazujem ravne linije (na primer rob zgradbe) se opazijo manjša popačenja in rahlo tudi barvna napaka. Med komentarji na spletu sem zasledil mnenje nekega izkušenega opazovalca, ki je zapisal »Ko sem se ga bolj navadil, sem res začel ceniti, kakšen dosežek optičnega inženiringa je ta mali okular.«

Kupiti ali ne kupiti? Seveda je to odločitev vsakega posameznika, menim pa, da za ta denar (175 evrov) na tržišču ne bomo našli šest tako kvalitetnih okularjev v mono izvedbi. Sam pred tem zoom okularja nisem nikoli uporabljal, niti ga nisem imel v škatli. Sedaj pa moram priznati, da mi pri opazovanju Sonca, Lune, planetov, dvojnih zvezd … zelo koristi. Odličen nakup!